Paper I – Sep 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  Sep 2013

1. The world population growth rate at a certain reference year was 3.5%. Assuming exponential growth of population, after how many years, the population of the world would have increased by a factor 16?

(A) ~ 80 years

(B) ~ 40 years

(C) ~ 160 years

(D) ~ 320 years

Ans: (A)

 

2. Telephone is an example of

(A) linear communication

(B) non-linear communication

(C) circular

(D) mechanised

Ans: (A)

 

3. Means of grapevine communication are

(A) formal

(B) informal

(C) critical

(D) corporate

Ans: (B)

 

4. Communication issues at the international level are addressed by

(A) ILO

(B) ITU

(C) UNDP

(D) UNESCO

Ans: (D)

 

5. Referential framing used by TV audience connects media with

(A) reality

(B) falsity

(C) negativity

(D) passivity

Ans: (A)

 

6. The communicated knowledge in a classroom is considered as

(A) non-pervasive treasure

(B) limited judgement

(C) auto nomous virtue

(D) cultural capital

Ans: (D)

 

7. Classroom communication is normally considered as

(A) effective

(B) affective

(C) cognitive

(D) non-selective

Ans: (C)

 

8. A person writes all the numbers from 0 to 99. The number of times digit 3 will be written is

(A) 18

(B) 19

(C) 20

(D) 21

Ans: (C)

 

9. Starting from point A, Ajit walks 14 metres towards west, he then turns to his right and walks 14 metres and then turns to his left and walks 10 metres. He again turns to his left and walks 14 metres and reaches to the point E. The shortest distance between A and E is

(A) 38

(B) 42

(C) 52

(D) 24

Ans: (D)

 

10. A, B, C, D, E and F are sitting around a round table. A is between E and F. E is opposite to D and C is not in either of the neighbouring seats of E. The person opposite to B is

(A) C

(B) D

(C) A

(D) F

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6