Paper I –June 2015

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  June 2015

1.  Which of the following is the highest level of cognitive ability?

(1)  Knowing

(2)  Understanding

(3)  Analysing

(4)  Evaluating

Ans: (4)

 

2. Which of the following factors does not impact teaching?

(1)  Teacher’s knowledge

(2)  Class room activities that encourage learning

(3)  Socio-economic background of  teachers and students

(4)  Learning through experience

Ans: (3)

 

3. Which of the following statements about teaching aids are correct?

(a)  They help in retaining concepts for longer duration.

(b)  They help students learn better.

(c)  They make teaching learning process interesting.

(d)  They enhance rote learning.

Select the correct answer from the codes given below:

(1)  (a), (b), (c) and (d)

(2)  (a), (b), and (c)

(3)  (b), (c) and (d)

(4)  (a), (b) and (d)

Ans: (2)

 

4. Techniques used by a teacher to teach include:

(a)  Lecture

(b)  Interactive lecture

(c)  Group work

(d)  Self study

Select the correct answer from the codes given below:

(1)  (a), (b) and (c)

(2) (a), (b), (c) and ((d)

(3)  (b), (c) and (d)

(4)  (a), (b) and (d)

Ans: (1)

 

5. Achievement tests are commonly used for the purpose of:

(1)  Making selections for a specific job

(2)  Selecting candidates for a course

(3)  Identifying strengths and weaknesses of learners

(4)  Assessing the amount of learning after teaching

Ans: (4)

 

6. A good teacher is one who:

(1)  Gives useful information

(2)  Explain concepts and principles

(3)  Gives priented notes to students

(4)  Inspires students to learn

Ans: (4)

 

7. Which of the following statements regarding the meaning of research are correct?

(a)  Research refers to a series of systematic activity or activities undertaken to find out the solution of a problem.

(b)  It is a systematic, logical and an unbiased process wherein verification of hypothesis, data analysis, interpretation and formation of principles can be done.

(c)  It is an intellectual enquiry or quest towards truth.

(d)  It leads to enhancement of knowledge.

Select the correct answer from the codes given below:

(1)  (a), (b) and (c)

(2)  (b), (c) and ((d)

(3)  (a), (c) and (d)

(4)  (a), (b), (c) and (d)

Ans: (4)

 

8. A  good thesis writing should involve:

(a)  reduction of punctuation and grammatical errors to a minimum.

(b)  Careful checking of references.

(c)  Consistency in the way the thesis is written.

(d)  A clear and well written abstract.

Select the correct answer from the codes given below:

(1)  (a), (b), (c) and (d)

(2)  (a), (b) and (c)

(3)  (a), (b)and (d)

(4)  (b), (c) and (d)

Ans: (1)

 

9. Jean piaget gave a theory of cognitive development of humans on the basis of his:

(1)  Fundamental Research

(2)  Applied Research

(3)  Action Research

(4)  Evaluation Research

Ans: (1)

 

10. “Male and female students perform equally well in a numerical aptitude test.” This statement indicates a :

(1)  Research hypothesis

(2)  Null hypothesis

(3)  Directional hypothesis

(4)  Statistical hypothesis

Ans: (2)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6