Paper I – June 2009

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  June 2009

1.  Good evaluation of written material should not be based on:

(A) Linguistic expression

(B) Logical presentation

(C) Ability to reproduce whatever is read

(D) Comprehension of subject

Ans: (D)

 

2. Why do teachers use teaching aid?

(A) To make teaching fun-filled

(B) To teach within understanding level of students

(C) For students’ attention

(D) To make students attentive

Ans: (B)

 

3. Attitudes, concepts, skills and knowledge are products of:

(A) Learning

(B) Research

(C) Heredity

(D) Explanation

Ans: (A)

 

4. Which among the following gives more freedom to the learner to interact?

(A) Use of film

(B) Small group discussion

(C) Lectures by experts

(D) Viewing country-wide classroom programme on TV

Ans: (B)

 

5. Which of the following is not a product of learning?

(A) Attitudes

(B) Concepts

(C) Knowledge

(D) Maturation

Ans: (D)

 

6. How can the objectivity of the research be enhanced?

(A) Through its impartiality

(B) Through its reliability

(C) Through its validity

(D) All of these

Ans: (D)

 

7. Action-research is:

(A) An applied research

(B) A research carried out to solve immediate problems

(C) A longitudinal research

(D) All the above

Ans: (B)

 

8. The basis on which assumptions are formulated:

(A) Cultural background of the country

(B) Universities

(C) Specific characteristics of the castes

(D) All of these

Ans: (A)

 

9. Which of the following is classified in the category of the developmental research?

(A) Philosophical research

(B) Action research

(C) Descriptive research

(D) All the above

Ans: (D)

 

10. We use Factorial Analysis:

(A) To know the relationship between two variables

(B) To test the Hypothesis

(C) To know the difference between two variables

(D) To know the difference among the many variables

Ans: (C)

Pages: 1 2 3 4 5