Paper I – June 2007

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  June 2007

1. Teacher uses visual-aids to make learning:

(A) simple

(B) more knowledgeable

(C) quicker

(D) interesting

Ans: (D)

 

2. The teacher’s role at the higher educational level is to:

(A) provide information to students

(B) promote self-learning in students

(C) encourage healthy competition among students

(D) help students to solve their personal problems

Ans: (B)

 

3. Which one of the following teachers would you like the most:

(A) punctual

(B) having research aptitude

(C) loving and having high idealistic philosophy

(D) who often amuses his students

Ans: (B)

 

4. Micro teaching is most effective for the student-teacher:

(A) during the practice-teaching

(B) after the practice-teaching

(C) before the practice-teaching

(D) none of the above

Ans: (A)

 

5. Which is the least important factor in teaching?

(A) punishing the students

(B) maintaining discipline in the class

(C) lecturing in impressive way

(D) drawing sketches and diagrams on the black-board

Ans: (A)

 

6. To test null hypothesis, a researcher uses:

(A) t test

(B) ANOVA

(C) X2

(D) factorial analysis

Ans: (B)

 

7. A research problem is feasible only when:

(A) it has utility and relevance

(B) it is researchable

(C) it is new and adds something to knowledge

(D) all the above

Ans: (D)

 

8. Bibliography given in a research report:

(A) shows vast knowledge of the researcher

(B) helps those interested in further research

(C) has no relevance to research

(D) all the above

Ans: (B)

 

9. Fundamental research reflects the ability to:

(A) Synthesize new ideals

(B) Expound new principles

(C) Evaluate the existing material concerning research

(D) Study the existing literature regarding various topics

Ans: (B)

 

10. The study in which the investigators attempt to trace an effect is known as:

(A) Survey Research

(B) ‘Ex-post Facto’ Research

(C) Historical Research

(D) Summative Research

Ans: (B)

Pages: 1 2 3 4 5