Paper 1 – Dec 2014

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  Dec 2014

1.  The term ‘Yellow Journalism’ refers to

(A) Sensational news about terrorism and violence

(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.

(C) Sensational news about arts and culture

(D) Sensational news prints in yellow paper.

Ans: (B)

 

2.  In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really

(A) Encoders

(B) Decoders

(C) Agitators

(D) Propagators

Ans: (B)

 

3.  Media is known as

(A) First Estate

(B) Second Estate

(C) Third Estate

(D) Fourth Estate

Ans: (D)

 

4.  The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called

(A) Group Communication

(B) Mass Communication

(C) Intrapersonal Communication

(D) Interpersonal Communication

Ans: (B)

 

5.  A smart classroom is a teaching space which has

(i) Smart portion with a touch panel control system.

(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.

(iii) Document camera and specialized software

(iv) Projector and screen

Select the correct answer from the codes given below :

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iv) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Ans: (D)

 

6.  Digital Empowerment means

(i) Universal digit literacy

(ii) Universal access to all digital resources.

(iii) Collaborative digital platform for participative governance.

(iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.

Choose the correct answer from the codes given below :

(A) (i) and (ii) only

(B) (ii) and (iii) only

(C) (i), (ii) and (iii) only

(D) (i), (ii), (iii) and (iv)

Ans: (D)

 

7. The next term in the series :

2,    7,    28,    63,    126,    _______

is

(A) 215

(B) 245

(C) 276

(D) 296

Ans: (A)

 

8. The next term in the series :

AB,     ED,     IH,     NM,    ________

is

(A) TS

(B) ST

(C) TU

(D) SU

Ans: (A)

 

9. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as

(A) MQPYLCDFD

(B) MPQYLDCFD

(C) PMYQLDFCD

(D) YMQPLDDFC

Ans: (B)

 

10. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as

(A) Daughter

(B) Daughter-in-law

(C) Sister-in-law

(D) Sister

Ans: (B)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6