Paper I – Dec 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  DEC 2013

1.  The post-industrial society is designated as

(A) Information society

(B) Technology society

(C) Mediated society

(D) Non-agricultural society

Ans: (A)

 

2. The initial efforts for internet based communication was for

(A) Commercial communication

(B) Military purposes

(C) Personal interaction

(D) Political campaigns

Ans: (B)

 

3. Internal communication within institutions is done through

(A) LAN

(B) WAN

(C) EBB

(D) MMS

Ans: (A)

 

4 Virtual reality provides

(A) Sharp pictures

(B) Individual audio

(C) Participatory experience

(D) Preview of new films

Ans: (C)

 

5. The first virtual university of India came up in

(A) Andhra Pradesh

(B) Maharashtra

(C) Uttar Pradesh

(D) Tamil Nadu

Ans: (D)

 

6. Arrange the following books in chronological order in which they appeared. Use the code given below:

(i) Limits to Growth

(ii) Silent Spring

(iii) Our Common Future

(iv) Resourceful Earth

Codes:

(A) (i), (iii), (iv), (ii)

(B) (ii), (iii), (i), (iv)

(C) (ii), (i), (iii), (iv)

(D) (i), (ii), (iii), (iv)

Ans: (Marks to given all Candidates)

 

7. Which one of the following continents is at a greater risk of desertification?

(A) Africa

(B) Asia

(C) South America

(D) North America

Ans: (A)

 

8. “Women are closer to nature than men.” What kind of perspective is this?

(A) Realist

(B) Essentialist

(C) Feminist

(D) Deep ecology

 Ans: (B)

 

9. Which one of the following is not a matter a global concern in the removal of tropical forests?

(A) Their ability to absorb the chemicals that contribute to depletion of ozone layer.

(B) Their role in maintaining the oxygen and carbon balance of the earth.

(C) Their ability to regulate surface and air temperatures, moisture content and reflectivity.

(D) Their contribution to the biological diversity of the planet.

Ans: (A)

 

10. The most comprehensive approach to address the problems of man-environment interaction is one of the following:

(A) Natural Resource Conservation Approach

(B) Urban-industrial Growth Oriented Approach

(C) Rural-agricultural Growth Oriented Approach

(D) Watershed Development Approach

Ans: (D)          

 

Pages: 1 2 3 4 5 6