Paper I – Dec 2012

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  DEC 2012

1.  The English word ‘Communication’ is derived from the words

(A) Communis and Communicare

(B) Communist and Commune

(C) Communism and Communalism

(D) Communion and Common sense

Ans: (A)

 

2. Chinese Cultural Revolution leader Mao Zedong used a type of communication to talk to the masses is known as

(A) Mass line communication

(B) Group communication

(C) Participatory communication

(D) Dialogue communication

Ans: (A)

 

3. Conversing with the spirits and ancestors is termed as

(A) Transpersonal communication

(B) Intrapersonal communication

(C) Interpersonal communication

(D) Face-to-face communication

Ans: (A)

 

4. The largest circulated daily newspaper among the following is

(A) The Times of India

(B) The Indian Express

(C) The Hindu

(D) The Deccan Herald

Ans: (A)

 

5. The pioneer of the silent feature film in India was

(A) K.A. Abbas

(B) Satyajit Ray

(C) B.R. Chopra

(D) Dada Sahib Phalke

Ans: (D)

 

6. Classroom communication of a teacher rests on the principle of

(A) Infotainment

(B) Edutainment

(C) Entertainment

(D) Power equation

Ans: (B)

 

7. The missing number in the series :

0,    6,    24,    60,    120,    ?,    336,

is

(A) 240

(B) 220

(C) 280

(D) 210

Ans: (D)

 

8. A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is

(A) 80

(B) 100

(C) 90

(D) 110

Ans: (B)

 

9. The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is

(A) 4

(B) 15/2

(C) 15/4

(D) 6

Ans: (C)

 

10. If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by

(A) AMSLR

(B) MSLAR

(C) MASRL

(D) SAMLR

Ans: (A)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6