Paper I – Dec 2011

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I – Dec 2011

1. Photo bleeding means

(A) Photo cropping

(B) Photo placement

(C) Photo cutting

(D) Photo colour adjustment

Ans: (D)

 

2. While designing communication strategy feed-forward studies are conducted by

(A) Audience

(B) Communicator

(C) Satellite

(D) Media

Ans: (B)

 

3. In which language the newspapers have highest circulation?

(A) English

(B) Hindi

(C) Bengali

(D) Tamil

Ans: (B)

 

4. Aspect ratio of TV Screen is

(A) 4 : 3

(B) 3 : 4

(C) 2 : 3

(D) 2 : 4

Ans: (A)

 

5. Communication with oneself is known as

(A) Organisational Communication

(B) Grapewine Communication

(C) Interpersonal Communication

(D) Intrapersonal Communication

Ans: (D)

 

6. The term ‘SITE’ stands for

(A) Satellite Indian Television Experiment

(B) Satellite International Television Experiment

(C) Satellite Instructional Television Experiment

(D) Satellite Instructional Teachers Education

Ans: (C)

 

7. What is the number that comes next in the sequence?

2,    5,    9,    19,    37,    ___

(A) 76

(B) 74

(C) 75

(D) 50

Ans: (C)

 

8. Find the next letter for the series MPSV..…

(A) X

(B) Y

(C) Z

(D) A

Ans: (B)

 

9. If ‘367’ means ‘I am happy’; ‘748’ means ‘you are sad’ and ‘469’ means ‘happy and sad’ in a given code, then which of the following represents ‘and’ in that code ?

(A) 3

(B) 6

(C) 9

(D) 4

Ans: (C)

 

10. The basis of the following classification is ‘animal’, ‘man’, ‘house’, ‘book’, and ‘student’:

(A) Definite descriptions

(B) Proper names

(C) Descriptive phrases

(D) Common names

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6