Paper I – Dec 2008

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  Dec 2008

1. According to Swami Vivekananda, teacher’s success depends on:

(A) His renunciation of personal gain and service to others

(B) His professional training and creativity

(C) His concentration on his work and duties with a spirit of obedience to God

(D) His mastery on the subject and capacity in controlling the students

Ans: (A)

 

2. Which of the following teacher, will be liked most?

(A) A teacher of high idealistic attitude

(B) A loving teacher

(C) A teacher who is disciplined

(D) A teacher who often amuses his students

Ans: (B)

 

3.  A teacher’s most important challenge is:

(A) To make students do their home work

(B) To make teaching-learning process enjoyable

(C) To maintain discipline in the class room

(D) To prepare the question paper

Ans: (B)

 

4. Value-education stands for:

(A) making a student healthy

(B) making a student to get a job

(C) inculcation of virtues

(D) all-round development of personality

Ans: (C)

 

5. When a normal student behaves in an erratic manner in the class, you would:

(A) pull up the student then and there

(B) talk to the student after the class

(C) ask the student to leave the class

(D) ignore the student

Ans: (B)

 

6. The research is always –

(A) verifying the old knowledge

(B) exploring new knowledge

(C) filling the gap between knowledge

(D) all of these

Ans: (D)

 

7. The research that applies the laws at the time of field study to draw more and more clear ideas about the problem is:

(A) Applied research

(B) Action research

(C) Experimental research

(D) None of these

Ans: (C)

 

8. When a research problem is related to heterogeneous population, the most suitable sampling method is:

(A) Cluster Sampling

(B) Stratified Sampling

(C) Convenient Sampling

(D) Lottery Method

Ans: (B)

 

9. The process not needed in experimental research is:

(A) Observation

(B) Manipulation and replication

(C) Controlling

(D) Reference collection

Ans: (A)

 

10. A research problem is not feasible only when:

(A) it is researchable

(B) it is new and adds something to knowledge

(C) it consists of independent and dependent variables

(D) it has utility and relevance

Ans: (C)

Pages: 1 2 3 4 5