Paper I – Dec 2007

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  Dec 2007

1. Verbal guidance is least effective in the learning of:

(A) Aptitudes

(B) Skills

(C) Attitudes

(D) Relationship

Ans: (B)

 

2. Which is the most important aspect of the teacher’s role in learning?

(A) The development of insight into what constitutes an adequate performance

(B) The development of insight into what constitutes the pitfalls and dangers to be avoided

(C) The provision of encouragement and moral support

(D) The provision of continuous diagnostic and remedial help

Ans: (A)

 

3. The most appropriate purpose of learning is:

(A) personal adjustment

(B) modification of behaviour

(C) social and political awareness

(D) preparing oneself for employment

Ans: (B)

 

4. The students who keep on asking questions in the class should be:

(A) encouraged to find answer independently

(B) advised to meet the teacher after the class

(C) encouraged to continue questioning

(D) advised not to disturb during the lecture

Ans: (A)

 

5. Maximum participation of students is possible in teaching through:

(A) discussion method

(B) lecture method

(C) audio-visual aids

(D) text book method

Ans: (A)

 

6. Generalised conclusion on the basis of a sample is technically known as:

(A) Data analysis and interpretation

(B) Parameter inference

(C) Statistical inference

(D) All of the above

Ans: (A)

 

7. The experimental study is based on:

(A) The manipulation of variables

(B) Conceptual parameters

(C) Replication of research

(D) Survey of literature

Ans: (A)

 

8. The main characteristic of scientific research is:

(A) empirical

(B) theoretical

(C) experimental

(D) all of the above

Ans: (D)

 

9. Authenticity of a research finding is its:

(A) Originality

(B) Validity

(C) Objectivity

(D) All of the above

Ans: (C)

 

10. Which technique is generally followed when the population is finite?

(A) Area Sampling Technique

(B) Purposive Sampling Technique

(C) Systematic Sampling Technique

(D) None of the above

Ans: (C)

Pages: 1 2 3 4 5