Paper I – Dec 2006

UGC NET Previous Years Solved Papers

Paper – I  Dec 2006

1. Which of the following is not instructional material?

(A) Over Head Projector

(B) Audio Casset

(C) Printed Material

(D) Transparency

Ans: (D)               

 

2. Which of the following statement is not correct?

(A) Lecture Method can develop reasoning

(B) Lecture Method can develop knowledge

(C) Lecture Method is one way process

(D) During Lecture Method students are passive

Ans: (A)

 

3. The main objective of teaching at Higher Education Level is:

(A) To prepare students to pass examination

(B) To develop the capacity to take decisions

(C) To give new information

(D) To motivate students to ask questions during lecture

Ans: (B)

 

4. Which of the following statement is correct?

(A) Reliability ensures validity

(B) Validity ensures reliability

(C) Reliability and validity are independent of each other

(D) Reliability does not depend on objectivity

Ans: (C)

 

5. Which of the following indicates evaluation?

(A) Ram got 45 marks out of 200

(B) Mohan got 38 percent marks in English

(C) Shyam got First Division in final examination

(D) All the above

Ans: (D)

 

 

6. Research can be conducted by a person who:

(A) has studied research methodology

(B) holds a postgraduate degree

(C) possesses thinking and reasoning ability

(D) is a hard worker

Ans: (A)

 

7. Which of the following statements is correct?

(A) Objectives of research are stated in first chapter of the thesis

(B) Researcher must possess analytical ability

(C) Variability is the source of problem

(D) All the above

Ans: (D)

 

8. Which of the following is not the Method of Research?

(A) Observation

(B) Historical

(C) Survey

(D) Philosophical

Ans: (A)

 

9. Research can be classified as:

(A) Basic, Applied and Action Research

(B) Quantitative and Qualitative Research

(C) Philosophical, Historical, Survey and Experimental Research

(D) All the above

Ans: (D)

 

10. The first step of research is:

(A) Selecting a problem

(B) Searching a problem

(C) Finding a problem

(D) Identifying a problem

Ans: (D)

Pages: 1 2 3 4 5