Law Paper III – Sep 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-sep-2013

LAW Paper III – Sep 2013

1.   Which one of the following features does not support the federal character of Indian Constitution ?

(A) Distribution of powers between Centre and States

(B) Authority of Courts

(C) Supremacy of the Constitution

(D) Single citizenship

Ans: (D)

 

2. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below :

List – I

List – II

I. Law declared by the Supreme Court to be binding on all courts.

II. Advisory jurisdiction of Supreme Court.

III. Power of Supreme Court to review its own judgement.

IV. Appeal by Special Leave

(a) Article 141

(b) Article 143

(c) Article 137

(d) Article 136

Codes :

                   I           II         III        IV

(A)            (a)        (b)        (c)        (d)

(B)            (b)        (a)        (c)        (d)

(C)            (a)        (c)        (d)       (b)

(D)            (b)        (c)        (a)        (d)

Ans: (A)

 

3. In which of the following cases free and fair election is recognized as basic structure of Indian Constitution ?

(A) Indira Gandhi V. Raj Narayan

(B) Minerva Mills V. Union of India

(C) Both (A) and (B) above

(D) None of the above

Ans: (A)

 

4. Which one of the following cases is not related to the doctrine of severability ?

(A) A.K. Gopalan V. State of Madras

(B) R.M.D.C. V. Union of India

(C) Minerva Mills Ltd. V. Union of India

(D) Kihota Holohan V. Zachithu

Ans: (C)

 

5. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below :

List – I

List – II

I. Power of Parliament to legislate on State subjects in national interest.

II. Power of Parliament to legislate on State subjects during a proclamation of emergency.

III. Power of Parliament to legislate for giving effect to treaties and international agreements.

IV. Power of Parliament to legislate on State subjects with the consent of the States.

(a) Article 249

(b) Article 250

(c) Article 252

(d) Article 253

 Codes :

                   I           II         III        IV

(A)            (a)        (b)        (c)        (d)

(B)            (b)        (a)        (d)       (c)

(C)            (d)       (c)        (b)        (a)

(D)            (a)        (b)        (d)       (c)

Ans: (D)

 

6. Which of the following Articles providing for fundamental rights cannot be suspended during the Proclamation of Emergency ?

(A) Articles 14 and 15

(B) Articles 19 and 20

(C) Articles 20 and 21

(D) Articles 21 and 22

Ans: (C)

 

7. Assertion (A) : Under Article 368, the Parliament can amend any provision of the Constitution except the basic structure of the Constitution.

Reason (R) : The Supreme Court has restricted the absolute power of Parliament to amend any provision of the Constitution.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

 

8. Clause (k) to Article 51-A was added by

(A) The Constitution (73rd Amendment) Act.

(B) The Constitution (85th Amendment) Act.

(C) The Constitution (86th Amendment) Act.

 (D) The Constitution (93rd Amendment) Act.

Ans: (C)

 

9. Doctrine of Separation of Powers was systematically formulated by

(A) Plato

(B) Montesquieu

(C) Dicey

(D) Aristotle

Ans: (B)

 

10. ‘Rule of Law’ means

(i) Supremacy of Judiciary

(ii) Supremacy of Law

(iii) Equality before Law

(iv) Supremacy of Parliament

Codes :

(A) (i) and (iii)

(B) (iii) and (iv)

(C) (ii) and (iv)

(D) (ii) and (iii)

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8