UGC NET Previous Years Solved Papers Law Paper III – June 2015

UGC NET Previous Years Solved Papers

http://learnential.com/ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-june-2015

LAW Paper III – June 2015

1.   Through 42nd Amendment to the Constitution which of the following ‘Expressions’ were added to the Preamble?

(a)  Sovereign

(b)  Socialist

(c)  Secular

(d)  Integrity

Codes :

(1)  Only (a), (b) and (c)

(2)  Only (b), (c) and (d)

(3)  Only (a), (c) and (d)

(4)  (a), (b), (c) and (d)

Ans: (2)

 

2. Match List – I with List – II and give the correct answer by using codes given below the lists:

 List – I

 List – II

(a)  Compensation to person killed in “Fake Encounter”

(b)  Compensation to Rape Victims

(c)  Interim Compensation to rape victims

(d)  Protection against illegal arrest, detentions and custodial deaths.

(i)  Delhi Domestic working women’s forum v. Union of India

(ii)  Bodhisathwa Gautam v. Shubhra Chakraborty

(iii)  People’s Union for Civil liberties v. Union of India

(iv)  Joginder Kumar v. State of U.P.

Codes :

                (a)         (b)       (c)        (d)

 (1)         (iv)         (iii)        (ii)         (i)

(2)         (iii)          (i)         (ii)        (iv)

(3)         (ii)           (iv)       (i)         (iii)

(4)         (i)            (ii)        (iii)       (iv)

Ans: (2)

 

3. Match List – I with List – II and give the correct answer by using the codes given below the lists:

 List – I

 List – II

(a)  Right to speak includes Right not to speak

(b)  Government has no monopoly on electronic Media

(c)  Commercial Advertisement is part of Freedom of Speech and Expression

(d)  Government cannot impose prior restraint on publication of defamatory material against its officials

(i)  R. Rajagopal v. State of T.N.

(ii)  Tata Press Ltd. V. Mahanagar Telephone Nigam Ltd.

(iii)  Secretary, Minister I and B v. Cricket Association of Bengal (W.B.)

(iv)  Bijjoe Emmanuel v. State of Kerala

Codes :

             (a)     (b)      (c)        (d)

 (1)      (iv)     (iii)       (ii)        (i)

(2)      (iii)     (ii)         (i)        (iv)

(3)       (i)      (iv)      (iii)        (ii)

(4)      (ii)       (i)       (iv)       (iii)

Ans: (4)

 

4. Which of the following statement/ statements is/ are correct ?

(a)  Fundamental Rights are not absolute. They are subject to reasonable restrictions.

(b)  Freedom of Press is implicit in Article 19 of the Constitution

(c)  Socially and economically backward classes of persons are entitled to get benefit under clause (4) of Article 15  of the Constitution

(d)  ‘Equal protection of laws’ under Article 14 of the Constitution is based upon English law

Codes :

(1)  Only (a) and (b) are correct

(2)  (a), (b) and (c) are correct

(3)  (c) and (d) are correct

(4)  (a), (b), (c) and (d) all are correct

Ans: (1)

 

5. Match List – I with List – II and give the correct answer by using the codes given below the lists:

 List – I

 List – II

(a)  Parliamentary Form of Government

(b)  Directive Principles of State Policy

(c)  Fundamental Rights

(d)  Emergency Provisions

(i)  The U.S.A. Constitution

(ii)  German Constitution

(iii)  United Kingdom Constitution

(iv)  Constitution of Ireland

Codes :

            (a)         (b)      (c)        (d)

 (1)     (iv)        (iii)       (i)         (ii)

(2)     (iii)         (iv)       (i)         (ii)

(3)      (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(4)      (ii)         (i)        (iv)       (iii)

Ans: (2)

 

6. In which of the following cases the Supreme Court held that Art. 31-c was beyond the amending power of the parliament and was void since it destroyed the basic features of the Constitution. The court observed that the Constitution is founded on the bed rock of the balance between Part II and Part IV. To give absolute primary to one over the other is to disturb the harmony of the Constitution which is essential feature of the basic structure.

(1)  Minerva Mills v. Union of India

(2)  In Re Kerala Education Bill Case

(3)  Keshavananda Bharati v. State of Kerala

(4)  Sarla Mudgal v. Union of India

Ans: (1)

 

7. Match List – I with List – II and give the correct answer by using the codes given below the lists:

List – I

 List – II

(a)  Original Jurisdiction of the supreme court

(b)  Advisory Jurisdiction

(c)  Appeal by Special leave

(d)  Appellate Jurisdiction

(i)  Article 143

(ii)  Article 136

(iii)  Article 132

(iv)  Article 131

Codes :

               (a)         (b)        (c)        (d)

 (1)         (ii)         (iii)       (iv)        (i)

(2)          (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(3)         (iv)        (i)         (ii)        (iii)

(4)        (iii)        (iv)       (i)          (ii)

Ans: (3)

 

8. Which of the following statement/ statements is/ are correct ?

(a)  Predominance is given to the Union List Under Article 246(1) of the Constitution

(b)  Residuary powers are given to states under the Indian Constitution

(c)  “Pith and Substance” means “the true object of the legislation or a statue”

(d)  “Colourable Legislation” means  “what you can do directly you can also do indirectly”

Codes:

(1)  Only (a) and (c) are correct

(2)  (a), (b) and (c) are correct

(3)  (b), (c) and (d) are correct

(4)  (a), (b), (c) and (d) all are correct

Ans: (1)

 

9. Administrative law primarily does not concern itself with which of the official functions?

(1)  Rule – making

(2)  Rule – application

(3)  Quasi – judicial action

(4)  Private law

Ans: (4)

 

10. Which of the following is not an exception to the principles of natural justice ?

(1)  Impracticability

(2)  Legislative action

(3)  Rule against dictation

(4)  Statutory necessity

Ans: (3)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8