Law Paper III – June 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-june-2013

LAW Paper III – June 2013

1.   In E.P. Royappa case which of the Supreme Court Judge propounded the new concept of Equality as

“Equality is a dynamic concept with many aspects and dimensions and it cannot be ‘crippled, combined and confined’ within traditional and doctrinaire limits” ?

(A) Justice Y.V. Chandrachud

(B) Justice P.N. Bhagawati

(C) Justice V.R. Krishna Iyer

(D) Justice O.P. Chinnapa Reddy

Ans: (B)

 

2. The State shall make provisions for securing just and humane conditions of work and for maternity relief is found

(A) As a part of the Preamble to the Constitution of India.

(B) As a Fundamental Right under Art. 21st of The Constitution of India.

(C) As a Directive Principle of the State Policy.

(D) As a Fundamental Duty of the State.

Ans: (C)

 

3. Fundamental duties under Part IVA was inserted in the Constitution by

(A) 17th Amendment

(B) 25th Amendment

(C) 42nd Amendment

(D) 44th Amendment

Ans: (C)

 

4. The powers of the President of India are

(A) Supra-Constitutional

(B) Beyond the Constitution

(C) In accordance with the Parliament of India

(D) In accordance with the Constitution of India

Ans: (D)

 

5. Which one of the following has been considered as authority of power ?

(A) The Constitution of India

(B) The President of India

(C) The Parliament of India

(D) The Supreme Court of India

Ans: (A)

 

6. In which of the following judgements it was held that according to Art. 226, Courts are flooded with large number of PIL, so it is desirable for Courts to filter out frivolous petitions and dismiss them with costs ?

(A) Deepak Sharma Vs Vineeta Sharma

(B) Dharampal Vs State of Uttar Pradesh

(C) Holicow Pictures Pvt. Ltd. Vs Premchandra Mishra

(D) M.C. Mehta Vs Union of India

Ans: (C)

 

7. A resolution for the revocation of the proclamation of National Emergency may be moved by

(A) Ten members of Lok Sabha

(B) One-fifth of the total membership of the Lok Sabha.

(C) One-tenth of the total membership of the Lok Sabha.

(D) One-fifteenth of the total membership of the Lok Sabha.

Ans: (C)

 

8. Answer the following using the codes given below :

Administrative Law deals with :

(i) Composition, powers and functions of the administrative authorities.

(ii) Procedures to be followed by the administrative authorities in the exercise of their powers and functions.

(iii) Methods of control of powers of the administrative authorities.

(iv) Remedies available to a person in case of violation of his rights by the administrative authorities.

Codes :

(A) Only (i) is correct.

(B) Only (i) and (ii) are correct.

(C) Only (i), (ii) and (iii) are correct.

(D) All of the above are correct.

Ans: (D)

 

9. Read Assertion (A) and Reason (R) and with the help of codes given below, point out the correct explanation :

Assertion (A) : One of the principles of natural justice is, ‘No man shall be judge in his own cause’.

Reason (R) : Principles of natural justice require fair play in action.

Codes :

(A) (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Ans: (A)

 

10. Match List-I with List-II and indicate the correct answer using the codes given below :

List – I

List – II

(a) A.K. Kraipak Vs. Union of India

(b) Manak Lal Vs. Dr. Prem Chand

(c) Maneka Gandhi Vs. Union of India

(d) Olga Tellis Vs. Bombay Municipal Corporation

(i) Post decisional hearing

(ii) Personal bias

(iii) Pecuniary bias

(iv) Reasonable opportunity of hearing

Codes :

                 (a)        (b)       (c)        (d)

(A)            (i)         (ii)        (iii)       (iv)

(B)            (i)         (iii)       (iv)       (ii)

(C)            (ii)        (iii)       (i)        (iv)

(D)            (iii)       (ii)        (iv)        (i)

Ans: (C)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8