Law Paper III – June 2012

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-june-2012

LAW Paper III – June 2012

1.   “The new Constitution establishes, indeed a system of Government which is at the most quasi-federal, almost devolutionary in character, a unitary state with subsidiary federal features rather than the federal state with unitary features” said by

(A) Dr. K.C. Wheare

(B) Dr. Rajendra Prasad

(C) Dr. B.R. Ambedkar

(D) Pandit Jawaharlal Nehru

Ans: (A)

 

2. In which of the following case it was held that ‘Right to Life does not include Right to Die’?

(A) Gian Kaur Vs. State of Punjab

(B) Chenna Jagdeshwar Vs. State of A.P.

(C) State of U.P. Vs. Sanjay Kumar Bhatia

(D) Deena Vs. Union Bank of India

Ans: (A)

 

3. Assertion (A) : An accused person cannot be compelled to give his signature or thumb impression.

Reason (R) : An accused person cannot be compelled to be a witness against himself.

Codes :

(A) (A) is true but (R) is false.

(B) (A) is false but (R) is true.

(C) Both (A) and (R) are true.

(D) Both (A) and (R) are false.

Ans: (B)

 

4. After a Money Bill has been passed by the House of the People, within how many days it is transmitted to the Council of States for its recommendations ?

(A) Thirty days

(B) Twenty four days

(C) Sixty days

(D) Fourteen days

Ans: (D)

 

5. Assertion (A) : Directive Principles are not enforceable by any Court.

Reason (R) : Directive Principles are more or less fundamental in the governance of the country.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is false but (R) is true.

(D) (A) is true but (R) is false.

Ans: (A)

 

6. The Supreme Court does not have original jurisdiction regarding a dispute between

(A) a citizen and a State

(B) the Government of India and one State

(C) two States

(D) the Government of India and one State on one side and one State on the other side

Ans: (A)

 

7. In the Constitution of India, provision relating to the formation of new States can be amended by

(A) A Parliamentary resolution which should be ratified by majority of State Legislatures.

(B) A simple majority in each House of Parliament.

(C) 3/4th majority in the Parliament

(D) 2/3rd majority in the each House of Parliament provided they also constitute the majority of total members of each House.

Ans: (B)

 

8. Holding of periodic, free and fair elections by the Election Commission is part of the basic structure of the Constitution as per the following :

(A) Election Commission of India Vs. AIADMK

(B) S.S. Dhanoa Vs. Union of India

(C) In Gujarat Assembly Election matter

(D) Sadiq Ali Vs. Election Commission of India

Ans: (C)

 

9. Writ of Mandamus cannot be issued, where a fundamental right is infringed by

(A) A Statute

(B) A Statutory Order

(C) An Executive Order

(D) Private Body

Ans: (D)

 

10. Assertion (A) : The principles of natural justice ensures fair hearing.

Reason (R) : It requires unbiased judge to decide after hearing all parties.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is good explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not a good explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8