Law Paper III – Dec 2015

UGC NET Previous Years Solved Papers

http://learnential.com/ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-dec-2015

LAW Paper III – Dec 2015

 1.   Match List – I and List – II and find correct answer by using codes given below :

List – I

List – II

(a)  To renounce practices derogatory to the dignity of women

(b)  Mandamus cannot be sought against an individual who does not observe a fundamental duty

(c)  Respect to National Anthem

(d)  Respect and dignity to National Flag

(i)  Surya Narain Choudhary Vs. Union of India

(ii)  Union of India Vs. Naveen Jindal

(iii)  Bijoe Emmanuel Vs. State of Kerala

(iv)  Union of India Vs. Naveen Jindal

Codes :

       (a)     (b)       (c)       (d)

(1)   (i)      (ii)        (iii)       (iv)

(2)  (ii)      (i)         (iii)       (iv)

(3)  (ii)      (i)         (iv)       (iii)

(4)  (iii)     (iv)       (i)         (ii)

Ans: (2)

 

2. Match List – I with List – II according to the provisions of the Constitution of India. Give correct answer by using the codes given below:

 List – I

(Provisions)

 List – II

(Articles)

(a)  Power of Parliament to legislate with respect to a matter in the state list in the national interest

(b)  Legislation for giving effect to international agreement

(c)  Power of Parliament to provide for the establishment of certain additional courts

(d)  Power of Parliament to legislate for two or more states by consent

(i)  Article 253

(ii)  Article 247

(iii)  Article 252

(iv)  Article 249

Codes :

       (a)     (b)       (c)       (d)

(1)   (iv)    (i)         (ii)        (iii)

(2)    (i)     (ii)        (iii)       (iv)

(3)   (iv)    (iii)       (i)         (ii)

(4)    (i)     (ii)        (iv)       (iii)

Ans: (1)

 

3. Read Assertion (A) and Reason (R) and answer using the codes given below:

Assertion (A) : The rule making power of the Supreme Court of India is not subject to any law made by the Parliament.

Reason (R) : Only an impartial and independent judiciary can protect the right of Individual without fear or favour

Codes:

(1)  Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)

(2)  Both (A) and (R) are correct and (R) is not the correct explanation of (A)

(3)  (A) is false but (R) is true

(4)  (A) is true but (R) is false

Ans: (3)

 

4. Who among the following shall be disqualified as a member of either House of Parliament?

Give answer by selecting codes given below:

(a)  Who is not a citizen of India.

(b)  Who has acquired the citizenship of a foreign state.

(c)  Who is under any acknowledgement to a foreign state.

(d)  Who is under acknowledgement of adherence to a foreign state.

Codes :

(1)  Only (a)

(2)  Only (a) and (b)

(3)  (a), (b) and (c)

(4)  (a), (b), (c) and (d)

Ans: (4)

 

5. Under Article 324 of the Constitution the Election Commission of India shall be responsible to conduct elections to:

 Give answer by using codes given below:

(a)  Parliament and State Legislature

(b)  President and Vice – President

(c)  Zilla Parishad and Panchayats

(d)  Municipal Corporations and Municipal Committees

Codes:

(1)  (a), (b), (c) and (d)

(2)  (a) and (b) only

(3)  (a), (b) and (c)

(4)  (a), (c) and (d)

Ans: (2)

 

6. Who among the following can establish additional court for better administration of any existing law with respect to a matter concerned in union list:

(1)  Chief Justice of India

(2)  Parliament

(3)  The Concerned State Legislature 

(4)  High Court of the State Concerned

Ans: (2)

 

7. Which one of the following statements is correct?

Article 368 of the Constitution of India lay down:

(1)  Procedure for amendment of the constitution only.

(2)  Power of parliament to amend the constitution only.

(3)  Power of parliament to amend the constitution and procedure therefore.

(4)  Limitation on the Power of the parliament to amend the constitution.

Ans: (4)

 

8. In which one of the following cases the Supreme Court held that, ‘No election can be challenged on the ground of the defect in electoral rolls’?

(1)  Inderjit Barua Vs. Election Commission of India

(2)  N.P. Ponnuswami Vs. Returning Officer

(3)  Kalyan Lal Omar Vs. R.K. Trivedi

(4)  Mohinder Singh Gill Vs. Chief Election Commissioner

Ans: (1)

 

9. Who defined administrative law as; “Law relating to the Administration. It determines the organisation, powers and duties of administrative authorities”?

(1)  Sir Ivor Jennings

(2)  A. V. Dicey

(3)  Kenneth Culp Davis

(4)  Griffith and Strut

Ans: (1)

 

10. What was specifically declared by the Supreme Court in the Delhi Laws Act case?

Answer using codes given below:

(a)  Legislature should not delegate its essential function.

(b)  Excessive delegation of powers can be struck down by courts.

(c)  Extension of laws with certain modification and by changing the underlying policy of legislation is allowed.

(d)  Legislature should itself lay down standard in the delegating Act learning the delegate with the power to make rules to execute the policy laid down in the Legislation.

Codes :

(1)  (c), (a), (d)

(2)  (b), (d), (a)

(3)  (d), (c), (b)

(4)  (a), (b), (d)

Ans: (4)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8