Law Paper III – Dec 2014

UGC NET Previous Years Solved Papers

LAW Paper III

Dec 2014

1.   Read Assertion (A) and Reason(R) and answer using the codes given below :

Assertion (A) : The writ of Habeas Corpus can be granted to enable the detainee to argue his case in person.

Reason (R) : Because R Vs. Secretary of State for Home Department ex parte Wynne (1992) decided so.

Codes :

(A) (A) and (R) are right and (R) is right reason for (A).

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (D)

 

2. Which of the following are matched incorrectly ?

i. Habeas Corpus 

ii. Quo warranto

iii. Prohibition  

iv. Mandamus

 – ‘To produce the body’

‘Issued to a lower court to stop proceedings in a case’.

‘Issued to a lower court quashing a decision or order’

 – ‘Commands a person to perform a public duty’.

 (A) i, ii and iii

(B) ii and iii

(C) ii, iii and iv

(D) ii and iv

Ans: (B)

 

3. Art. 51 A of the Constitution of India is confined to

(A) All citizens of India

(B) All persons of India

(C) All Non-Residents of India

(D) All students of India

Ans: (A)

 

4. Read Assertion (A) and Reason (R) and answer using codes given below :

Assertion (A) : Code of conduct has statutory force.

Reason (R) : Because Article 102 of the Constitution says so.

Codes :

(A) (A) and (R) are right and (R) is right reason for (A).

(B) Both (A) and (R) are wrong.

(C) (A) is right, but (R) is wrong.

(D) (R) is right, but (A) is wrong.

Ans: (B)

 

5. Read Assertion (A) and Reason (R) to answer using codes given below :

Assertion (A) : One of the two Acts enacted under List I Entry 66 and the other under List III Entry 25 can be repugnant to each other.

Reason (R) : Because in Annamalai University Vs. Secretary of Inf. and Tourism Department decided so.

Codes :

(A) (A) and (R) are right and (R) is right reason for (A).

(B) (A) is right, but (R) is wrong.

(C) (A) is wrong, but (R) is right.

(D) Both (A) and (R) are wrong.

Ans: (D)

 

6. If the Government is defeated on the floor of Rajya Sabha, what is the consequence?

(A) Parliament is dissolved.

(B) Prime Minister has to submit his resignation.

(C) President’s rule is imposed immediately.

(D) Nothing happens.

Ans: (D)

 

7. Read Assertion (A) and Reason (R) and answer using the codes given below :

Assertion (A) : The power under 368 of the Constitution is a constituent power subject to the constitutional scheme as to distribution of legislative power according to entries in the Seventh Schedule.

Reason (R) : Because Sasanka Sekhar Maity Vs. Union of India decided so.

(A) Both (A) and (R) are wrong.

(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not right reason for (A).

(C) (A) is right and (R) is wrong.

(D) (A) is wrong and (R) is right.

Ans: (A)

 

8. Using codes given below, find out correct answers :

Administrative law deals with

  1. the powers of constitutional authorities
  2. the powers of judicial authorities
  3. the powers of the administrative authorities
  4. the powers of the legislative authorities.

Codes :

(A) Only i and ii are correct.

(B) Only ii is correct.

(C) Only iii is correct.

(D) i, ii, iii and iv are correct.

Ans: (C)

 

9. Match List – I with List – II using codes given below :

List – I

 List – II

i. There is no rigid formula for principles of natural justice.

ii. Choice of application of rules of natural justice.

iii. Justice should not only be done, but manifestly and undoubtedly be seen to be done.

iv. Meaning of bias

a. R.S. Dass Vs. Union of India

b. R.Vs. Sussex Justices

c. Union of India Vs. P.K. Roy

d. Secy. to Govt. Transport Dept. Vs. Munuswamy

Codes :

              i           ii          iii         iv

(A)       b          d          a          c

(B)       c          a          d          b

(C)       a          c          b          d

(D)       c          a          b          d

Ans: (D)

 

10. Read Assertion (A) and Reason (R) and find out correct answer using codes given below :

Assertion (A) : Legitimate expectation does not grant an absolute right to a claimant.

Reason (R) : Legitimate expectation protects the right of fair hearing before a decision which results in negating a promise or withdrawing an undertaking is taken.

Codes :

(A) (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and(R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Ans: (A)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8