Law Paper III – Dec 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-iii-dec-2013

LAW Paper III – Dec 2013

1.   Who among the following expressed the view that the Indian Constitution is Federal as much as it establishes what may be called a dual polity ?

(A) Dr. B.R. Ambedkar

(B) Sir Ivor Jennings

(C) Prof. K.C. Wheare

(D) Sir B.N. Rau

Ans: (A)

 

2. In which of the following amendment the words ‘Nothing in Article 13 shall apply to any amendment made under Article 368’ were inserted ?

(A) 22nd Amendment

(B) 24th Amendment

(C) 42nd Amendment

(D) 44th Amendment

Ans: (B)

 

3. The Supreme Court of India held in which of the following case that the views expressed by it in exercise of its advisory jurisdiction are binding on all courts within the territory of India ?

(A) In Re-Berubari case

(B) In Re-Cauvery Water Disputes Tribunal case

(C) In Re-Kerala Education Bill

(D) In Re-Special Courts Bill

Ans: (D)

 

4. In which one of the following case has the Supreme Court upheld the Constitutional validity of the Constitution (93rd Amendment) introducing Article 15(5) ?

(A) TMA Pai Foundation Vs. State of Karnataka

(B) Indra Sawhney Vs. Union of India

(C) M. Nagaraj Vs. Union of India

(D) Ashok Kumar Thakur Vs. Union of India

Ans: (D)

 

5. Match List ‘A’ with List ‘B’ and select the correct answer using the codes given below :

List – ‘A’

List – ‘B’

a.  Independence of the Judiciary

b. Executive Legislation

c. Quasi- Judicial function

d. Collective responsibility

i. Administrative adjudication

ii. Parliamentary form of Government

iii. Appointment of Judges

iv. Ordinance

Codes :

             a        b          c          d

(A)       ii         i          iv         iii

(B)       iii        iv         i          ii

(C)       ii         iv         i          iii

(D)      iii        i          iv         ii

Ans: (B)

 

6. Read Assertion (A) and Reason (R) and find correct answer using codes given below :

Assertion (A) : The Council of Ministers is the hub of the Parliamentary form of Government.

Reason (R) : The Government is formed from the majority party.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (A)

 

7. The jurisdiction of the Supreme Court of India may be enlarged by

(A) The President of India

(B) The President of India in consultation with the Prime Minister and Chief Justice of India

(C) The Parliament by resolution

(D) The Parliament by law.

Ans: (D)

 

8. What are exceptions to the rule of natural justice ? Answer using codes given below :

  1. Exclusion by statutory provisions.
  2. Exclusion by Constitutional provision.
  3. Exclusion in case of legislative act.
  4. Exclusion in public interest.

Codes :

(A) Only i is correct.

(B) Only i and ii are correct.

(C) Only i, ii and iii are correct.

(D) All of above are correct.

Ans: (D)

 

9. Read Assertion (A) and Reason (R) and find correct answer using codes given below :

Assertion (A) : In India the order passed in violation of the principles of natural justice is void.

Reason (R) : In India there is void in the area of principles of justice by nature.

Codes :

(A) (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true and (R) is false.

(D) (A) is false and (R) is true.

Ans: (C)

 

10. In which of the following conditions, the abuse of discretionary power is inferred ?

  1. Use for improper purpose
  2. Mala fide
  3. Relevant consideration
  4. Leaving out irrelevant consideration

Answer using codes given below :

Codes :

(A) Only i is correct.

(B) Only i and ii are correct.

(C) Only i, ii and iii are correct.

(D) All of above are correct.

Ans: (B)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8