Law Paper II – Sep 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-sec-2013

LAW Paper – II  SEP 2013

1.   The word ‘Secular’ was added in the Preamble to the Constitution of India by

(A) First Amendment Act

(B) Seventh Amendment Act

(C) Forty-Second Amendment Act

(D) Forty-Fourth Amendment Act

Ans: (C)

 

2. Article 15(1) prohibits discrimination against any citizen on the grounds of

(A) Religion, race and caste only.

(B) Religion, caste and sex only.

(C) Religion, caste, sex and place of birth only.

(D) Religion, race, caste, sex, place of birth or any of them.

Ans: (D)

 

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below :

 List – I

 List – II

I. Deletion of fundamental right to freedom to acquire, hold and dispose of  property.

II. Insertion of the word ‘integrity’ to the Preamble of the Constitution.

III. Inclusion of right to education as fundamental right under Article 21A

IV. Insertion of Clause(5) in  Article 15.

(a) Constitution (Forty-Second Amendment) Act.

(b) Constitution (Forty-Fourth Amendment) Act.

(c) Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act.

(d) Constitution (Ninety-Third Amendment) Act. 

Codes :

            I       II         III        IV

(A)     (b)      (a)        (c)        (d)

(B)     (a)      (b)        (c)        (d)

(C)     (b)      (a)        (d)       (c)

(D)     (c)      (b)        (a)        (d)

Ans: (A)

 

4. Which provision of the Constitution imposes a duty on the Union to ensure that the Government of every State is carrying on in accordance with the provisions of the Constitution ?

(A) Article 352

 (B) Article 355

(C) Article 356

(D) Article 360

Ans: (B)

 

5. ‘Right to life’ under Article 21 of the Constitution does not include ‘right to die’. This observation was made by the Supreme Court in

(A) P. Rathinam V. Union of India

(B) Gian Kaur V. State of Punjab

(C) Both (A) and (B) above.

(D) None of the above.

Ans: (B)

 

6. A Judge of the Supreme Court can be removed from his office on the ground(s) of

(A) Proved misbehaviour or incapacity.

(B) Violation of the Constitution.

(C) Both (A) and (B) above.

(D) None of the above.

Ans: (A)

 

7. Parliament has power to legislate with respect to a matter in the State List, provided it is in the

(A) Public interest

(B) National interest

(C) Both (A) and (B) above

(D) None of the above

Ans: (B)

 

8. Assertion (A) : Ownership is not only a juridical concept, but also a social concept and an instrument of social policy.

Reason (R) : The right of alienation is not a necessary incident of ownership.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

 

9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below :

List – I

(Theory)

 List – II

(Subject)

 (a) Retributive Theory

(b) Sociological Theory

(c) Theory of Precedent

(d) Theory of Property

  I. Legal Right

II. Source of Law

III. Punishment

IV. Roscoe Pond

Codes :

        (a)        (b)       (c)     (d)

(A)    I           IV         III        II

(B)   III          IV         II         I

(C)   III          II          I         IV

(D)   IV          III         I         II

Ans: (B)

 

10. Hypothesis of Grund norm was propounded by

(A) Austin

(B) Diguit

(C) Hart

(D) Kelson

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5