Law Paper II – June – 2016 (28-8-2016)

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-June 2016 (28-8-2016)

LAW Paper – II  

June 2016 (28-8-2016)

1.   The objectives of the Preamble of the Constitution of India were first

(1) Adopted by the Indian National Congress at its Calcutta Session.

(2) Spelt it out in the Indian Independence Act, 1947.

(3) Spelt out in the Objective Resolution moved by Jawahar Lal Nehru and adopted by the Constituent Assembly on 22nd January, 1947.

(4) Spelt out by the Chairman of the Drafting Committee Dr. B.R. Ambedkar and adopted on 29th January, 1947.

Ans:  (3)

 

2. In which one of the following cases the Supreme Court of India decided that ‘There is no Fundamental Right to Education for a professional degree that flows from Article 21’ ?

(1) Balbir Thomas V/s. Centre for Cellular & Molecular Biology.

(2) Haobijam Rita Devi V/s. Sikkim Manipal and Technology of Health Sciences University.

(3) P. Raveendran V/s. Union of India.

(4) Tumnyak Etc. V/s. AIIMS.

Ans:  (1)

 

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using codes given below.

List – I

List – II

(a) Maharshi Avadhesh V/s. Union of India

(b) Kachchh Jal Sankat Nivaran Samiti V/s. State of Gujarat

(c) M.H. Hoskot V/s. State of Maharashtra

(d) State of Uttar Pradesh V/s. Pradhan Sangh Kshettra Samiti

(i) Organisation of Village Panchayats

(ii) Legal Aid

(iii) Common Good

(iv) Uniform Civil Code

Codes :

         (a)      (b)      (c)      (d)

(1)    (iv)      (ii)      (iii)       (i)

(2)    (iv)      (iii)      (i)       (ii)

(3)    (iv)      (iii)      (ii)       (i)

(4)    (iii)      (iv)      (i)       (ii)

Ans:  (3)

 

4. Read Assertion (A) and Reason (R) and give correct answer using the codes given below.

Assertion (A) : High Court has no jurisdiction over the State Administrative Tribunal.

Reason (R) : Because L. Chandrakumar V/s. Union of India has decided so.

Codes :

(1) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).

(2) Both (A) and (R) are wrong.

(3) (A) is right and (R) is wrong.

(4) (A) is wrong and (R) is right.

Ans:  (2)

 

5. Which of the following statements are correct ?

A.  The executive action taken in the name of Governor is the executive action of the State.

B.   The Governor cannot be held personally answerable for any portion of the address to the Joint Session.

C.   The Governor is bound to exercise all his powers and functions on the aid and advice of his Council of Ministers.

D.   The Governor of a State shall be appointed by the President by Warrant under his hand and seal.

Codes :

(1) A, B and D

(2) A, C and D

(3) B, C and D

(4) A, B and C

Ans:  (1)

 

6. The Supreme Court of India while considering the validity of proclamation of emergency under Article 356, said that the proclamation is subject to judicial review in one of the following cases.

(1) S.R. Bommai V/s. Union of India

(2) Makan Singh V/s. State of Punjab

(3) State of Maharashtra V/s. Lok Shikshan Sansthan

(4) M. Karunanidhi V/s. Union of India

Ans:  (1)

 

7. The Supreme Court of India said that it is not the duty of the court either to enlarge the scope of the Legislation or the intention of the legislature when the language of the provision is plain and unambiguous in one of the following cases.

(1) Union of India V/s Deoki Nandan Aggarwal.

(2) A.P. Krishna Swamy V/s. State of Madras.

(3) Dharam Dutt V/s. Union of India.

(4) Express Newspapers (P) Ltd. V/s. Union of India.

Ans:  (1)

 

8. The positivist methodology of studying law is essentially

(1) antithesis of normative notion of law.

(2) antithesis of analytical notion of law.

(3) antithesis of historical notion of law.

(4) antithesis of sociological notion of law.

Ans:  (1)

 

9. The sociological school of jurisprudence is chiefly concerned with the relations of law to

(1) Contemporary Social Ideas

(2) Contemporary Legal Position

(3) Contemporary Political Situation

(4) Contemporary Social Institutions

Ans:  (4)

 

10. Bentham being a practical reformer, a strong believer in social progress, treated natural law with little respect and opened fire on natural law as expounded by

(1) Cohen

(2) Hegal

(3) Holland

(4) Blackstone

Ans:  (4)

 

Pages: 1 2 3 4 5