Law Paper II – June 2015

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-june-2015

Law Paper II – June 2015

1.   Which of the following statement(s) is / are incorrect ?

(a) In Keshavananda Bharati case, the Supreme Court has said that the Preamble to the constitution is a key to open the mind of the makers.

(b) “Socialist and Secular” words were added to the Preamble by 44th Amendment of the Constitution.

(c) Preamble can only be amended if it violates the Basic Structure of the Constitution.

(d)  Since Preamble is not Articled so it is not the part of the  Constitution.

Codes:

(1)  Only (b)

(2)  (c) and (d)

(3)  (a), (b) and (c)

(4)  (a), (b), (c) and (d) all are incorrect

Ans: (4)

 

2. Match List – I with List – II and give the correct answer by using the codes given below the Lists :

List- I

List – II

(a)  Article 329

(b)  10th Schedule Part -7

(c)  Article 31-C

(d)  Article 13(2)

(i)  Golak Nath Vs. State of Punjab

(ii)  Keshavananda Bharati Vs. State of kerala

(iii)  Indira Nehru Gandhi Vs. Raj Narain

(iv)  Kihota Vs. Zachilhu

 Codes :

             (a)         (b)        (c)        (d)

(1)       (ii)           (i)          (iii)        (iv)

(2)       (iii)          (iv)        (ii)         (i)

(3)       (iv)          (iii)        (i)          (ii)

(4)       (i)            (ii)         (iv)        (iii)

Ans: (2)

 

3. “ If I was asked to name any particular Article in this Constitution as the most important an Article without which this constitution would be a nullity I could not refer to any other Article except this one (Article 32) ………….. It is the soul of the Constitution and the very heart of it” .

Whose observation are these ?

(1)  Justice P.N. Bhagwati

(2)  Dr. B. R. Ambedkar

(3)  Justice V. R. Krishna Iyer

(4)  Pundit Jawahar Lal Nehru

Ans: (2)

 

4. Which of the following statement(s) is/ are incorrect ?

(a)  Chapter III on Fundamental Rights of the Constitution is based upon Bill of Rights of the U.S.A.

(b)  ‘Right to die’ is a Fundamental Right Under Article 21 of the Constitution.

(c)  Indian Constitution is a complete Federal Constitution.

(d)  Fundamental Rights can be waived under the Indian Constitution.

Codes :

(1)  Only (b)

(2)  (c) and (d) only

(3)  (b) and (c) only

(4)  (b), (c) and (d)

Ans: (4)

 

5. Match List – I with List II and give the correct answer by using the codes given below the Lists :

 List-I

(Principles)

 List – II

(Case Law)

(a)  Equal work for Equal pay

(b) “agencies of Instrumentalition” of the State are covered under the definition of State Under Article 12 of the Constitution

(c)  Fundamental Rights and Directive Principles of state policy are supplementary and complimentary to each other

(d)  Damages can be awarded for violation of Fundamental Rights Under Article 21 of the Constitution

(i) R.D. Shetty Vs. The International Airport Authority of India

(ii)  Rudal Sah Vs. State of Bihar

(iii)  Randhir Singh Vs. Union of India

(iv)  Unikrishnan Vs. State of A.P.

 Codes :

         (a)       (b)     (c)       (d)

(1)    (iii)       (i)      (iv)       (ii)

(2)    (i)         (ii)     (iii)       (iv)

(3)    (iv)       (iii)      (i)        (ii)

(4)    (ii)        (iv)     (iii)        (i)

Ans: (1)

 

6. Match List – I with List II and give the correct answer by using the codes given under the Lists :

 List – I

(Added/Amended Provisions)

 List – II

(Amendment)

(a)  Article 15 clause (4) providing for special provisions for socially and educationally backward classes.

(b)  Article 13 clause (4) providing for nothing shall apply to any constitutional amendment.

(c)  Article 16 clause (4 A) providing for consequential seniority with promotion to SC/ST.

(d)  Article 21 A providing for Right to Education as Fundamental Right.

(i)  25th  Amendment Act, 1971

(ii) Constitution (85th Amendment) Act, 2001

(iii) Constitution (86th Amendment) Act, 2002

(iv) Constitution (1st Amendment) Act,1951

 Codes :

           (a)     (b)        (c)        (d)

(1)      (i)        (ii)        (iii)       (iv)

(2)     (iv)       (i)         (ii)        (iii)

(3)     (iii)      (iv)        (i)         (ii)

(4)     (ii)     (iii)        (iv)        (i)

Ans: (2)

 

7. Assertion (A) : Powers and functions are distributed between the two tiers of  government under the written Constitution in India.

Reason (R)   : Union and the States are completely independent of each other under the Indian Constitution.

Codes :

(1)  (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A).

(2)  (A) is correct but (R) is not the correct explanation of (A).

(3)  (A) is correct but (R) is wrong.

(4)  (A) is wrong but (R) is correct.

Ans: (3)

 

8. Which of the following school in jurisprudence encompasses the ‘functional approach’?

(1)  Philosophical school

(2)  Natural school

(3)  Sociological school

(4)  Historical school

Ans: (3)

 

9. A legal system which works to ensure a fair division of social benefits and burdens among the member of a community. It serves to secure a balance and equilibrium among the members of the society. What is the name of this legal system ?

(1)  Distributive justice

(2)  Corrective justice

(3)  Remedial justice

(4)  Adversarial justice

Ans: (1)

 

10. Which of the following is not correct regarding Legislation and Precedent ?

(1)  Legislation reflects the formal will of the state and Precedent has its source in judgement of court

(2)  Legislation is the formal expression of new laws by Legislature and Precedent is the creation of law by recognition

(3)  Legislation is general  declaration of law in abstract form and Precedent is the manifestation of law in action

(4)  Legislation are based on the minority opinion and Precedent are created or based for future decision

Ans: (4)

 

Pages: 1 2 3 4 5