Law Paper II – June 2014

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-june-2014

LAW Paper – II  June 2014

1.   In which of the following cases, the Supreme Court held that ‘the preamble is the part of the constitution’ ?

(A) Berubari union and Exchange of enclave

(B) Golaknath v/s State of Punjab

(C) Kesavananda Bharati v/s State of Kerala

(D) None of the above

Ans: (C)

 

2. Clause(5) of article-15 has been added to the constitution by :

(A) Constitution (First Amendment) Act

(B) Constitution (Seventh Amendment) Act

(C) Constitution (Forty-second Amendment) Act

(D) Constitution (Ninety-third Amendment) Act

Ans: (D)

 

3. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :

List – I

List – II

i. Equal justice and free legal aid

ii. Uniform civil code for citizens

iii. Protection and improvement of environment and safeguarding of forests and wild life.

iv. Promotion of international peace and security

a. Article-44

b. Article- 48A

c. Article- 39A

d. Article 51

 Codes :

            i          ii          iii         iv

(A)      c          b          d          a

(B)      c          a          b          d

(C)      a          b          c          d

(D)      d          a          b          c

Ans: (B)

 

4. Rights of a citizen under Article-19 are automatically suspended during the period of emergency, if emergency under Article-352 is declared on the grounds of :

(A) war, external aggression or armed rebellion

(B) war or armed rebellion

(C) external aggression or armed rebellion

(D) war or external aggression

Ans: (A)

 

5. In which of the following cases the supreme court has held that the word ‘law’ in Article-21 does not mean merely an enacted piece of law but must be just, fair and reasonable law ?

(A) A.K. Gopalan v/s State of Madras

(B) Maneka Gandhi v/s Union of India

(C) Both (A) and (B) above

(D) None of the above

Ans: (B)

 

6. A distinguished jurist can be appointed as a judge of the :

(A) high court only

(B) supreme court only

(C) high court or supreme court both

(D) none of the above

Ans: (B)

 

7. ‘Which cannot be done directly, cannot be done indirectly.’ – This statement epitomises the doctrine of :

(A) colourable legislation

(B) pith and substance

(C) harmonious construction

(D) eclipse

Ans: (A)

 

8. Match List-I with List-II by using the codes given below :

Possession must be protected because :

List – I

List – II

1. Kent

2. Hegal

3. Hollard

4. Savigny

a. Man by taking possession has brought the object within his sphere of will.

b. In possession there is manifestation of individual’s will.

c. Every act of violence is unlawful.

d. It is essential for preservation of peace.

Codes :

         1          2          3          4

(A)    c          b          d          a

(B)    a          d          b          c

(C)    b          d          c          a

(D)    a          b          c          d

Ans: (B)

 

9. Which one of the following statements is not correct ?

(A) Austin and Kelson did much to rescue jurisprudence from the so-called confusion of social sciences.

(B) Historical school of jurisprudence was a reaction against a prior methods of reasoning of eighteen century natural law.

(C) Cujas and Hugo also applied the historical approach in the study of law.

(D) Savigny did not discard the principle of natural law.

Ans: (D)

 

10. Match List-I (Name of Books) with List-II (Name of Writers) and select the correct answer :

List – I

(Name of Books)

List – II

(Name of Writers)

a. Pure theory of law

b. Three lectures on Vedanta philosophy

c. Judiciary attacks and survivals

d. The growth of law

1. Hans Kelson

2. Max Muller

3. Justice V.D. Tulzapurkar

4. Justice Cardozo

 Codes :

            a        b          c          d

(A)      1        2          3          4

(B)      4        3          2          1

(C)      3        1          4          2

(D)      2        4          1          3

Ans: (A)

 

Pages: 1 2 3 4 5