Law Paper II – June 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

LAW Paper – II  June 2013

1.   “It is likely that free India may be federal India, though in any event there would be a great deal of Unitary Control.” This statement was made by

(A)  Sir Alladi Krishna Swami Iyyer

(B)  Dr. B. R. Ambedkar

(C)  Pt. Jawahar Lal Nehru

(D)  Sardar Vallabh Bhai Patel

 Ans: (C)

 

2.  Judicial Review in the Constitution of India is based on

(A)  Precedents and conventions

(B)  Rule of law

(C)  Due process of law

(D)  Procedure established by law

Ans: (D)

 

3. The Constitution of India embodies the parliamentary form of government because:

(A)  The Council of Ministers is collectively responsible to the Lok Sabha.

(B)  The Council of Ministers is responsible to Lok Sabha and Rajya Sabha.

(C)  The President, the head of the executive, is answerable to Parliament.

(D)  The Prime Minister, the Head of the Cabinet, is accountable to Parliament.

Ans: (A)

 

4. The Supreme Court held that Election Commissioners cannot be placed on par with the Chief Election Commissioner in terms of power and authority in the following case:

(A)  S. S. Dhannoa Vs Union of India

(B)  T. N. Seshan Vs Union of India

(C)  A. C. Jose Vs Sivan Pillai

(D)  Venkatachalam Vs A. Swamickan

Ans: (A)

 

5. The maximum interval between the two sessions of each House of Parliament is

(A)  Three months

(B)  Four months

(C)  Five months

(D)  Six months

Ans: (D)

 

6. he Supreme Court observed that “Parliamentary proceedings are not subject to Fundamental Rights” in the following case:

(A)  Keshav Singh Vs Speaker, U. P. Assembly

(B)  Gunapati Vs Habibul Hasan

(C)  M. S. M. Sharma Vs Srikrishna Sinha

(D)  State of Punjab Vs Satpal Dang

Ans: (C)

 

7. For the purpose of creating a new State in India an amendment to the Constitution of India must be passed by

(A)  2/3rd majority of the members of both Houses of Parliament present and voting.

(B)  2/3rd majority of the members of both Houses of Parliament and ratification by not less than 2/3rd majority of the States.

(C)  A simple majority in Parliament and ratification by not less than half of the States.

(D)  A simple majority by the Parliament.

Ans: (D)

 

8. Match the following:

a. Perfect right

b.  Negative right

c.  Imperfect right

d.  Positive right

i.  which has correlative positive duty.

ii.  which has a correlative duty that can be legally enforced.

iii.  A has a right to receive damages.

iv.  That right which although recognised by State but not enforceable.

             (a)       (b)         (c)        (d)

(A)       (iii)         (iv)         (i)           (ii)

(B)       (ii)         (iii)          (iv)          (i)

(C)       (iv)       (iii)           (ii)          (i)

(D)       (i)         (ii)          (iii)          (iv)

Ans: (B)

 

9. According to which school, “the purpose of jurisprudence is to analyse and dissect the law of the land as it exists today”

(A)  Analytical Jurisprudence

(B)  Historical Jurisprudence

(C)  Sociological Jurisprudence

(D)  Philosophical Jurisprudence

Ans: (A)

 

10. “The one who holds the property is the owner.”

Give your correct response from following on the basis of above statement:

(A)  The holder of property may be mere possessor or bailee.

(B)  The holder of property need not be the owner.

(C)  This statement is not correct.

(D)  This statement is correct.

Ans: (B)

 

Pages: 1 2 3 4 5