Law Paper II – June 2012

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-june-2012

LAW Paper – II  June 2012

1.   The Supreme Court held in which of the following cases that preamble is not the part of the Constitution of India

(A) Berubari case

(B) A. K. Gopalan case

(C) Balaji Case

(D) Minerva Mill’s case

Ans: (A)

 

2. Article 16(4A) which gives power to the State to make laws regarding reservation in favour of Scheduled Castes and Scheduled Tribes was added by the

(A) 75th  Amendment to the Constitution of India.

(B) 76th Amendment to the Constitution of India.

(C) 77th Amendment to the Constitution of India.

(D) 78th Amendment to the Constitution of India.

Ans: (C)

 

3. The protection and improvement of environment including forests and wild life of the country is

(A) Directive Principle of State Policy

(B) Fundamental National Policy

(C) Fundamental Duty of a Citizen

(D) Both Directive Principle of State Policy and Fundamental Duty of a Citizen

Ans: (D)

 

4. Originally the Supreme Court consisted of a Chief Justice and

(A) Seven other judges

(B) Twelve other judges

(C) Thirteen other judges

(D) Fifteen other judges

Ans: (A)

 

5. A resolution passed under Clause (1) of Article 249 shall remain in force for such period not exceeding

(A) Three months

(B) Six months

(C) Nine months

(D) Twelve months

Ans: (D)

 

6. The President’s rule under Article 356 of the Constitution of India remains valid in the State for maximum period of

(A) One month

(B) Three months

(C) Six months

(D) One year

Ans: (C)

 

7. The power of the Parliament to a mend the Constitution of India is a constituent power laid down in Article 368 by

(A) Twenty Fourth Amendment Act

(B) Twenty Sixth Amendment Act

(C) Forty Second Amendment Act

(D) Forty Fourth Amendment Act

Ans: (A)

 

8. ‘Jurisprudence is as big as law and bigger’. who said this ?

(A) Austin

(B) Lloyds

(C) Lewellyn

(D) Holland

Ans: (C)

 

9. “Rousseau is a Janus like figure in the history of national law” – who said this ?

(A) Hobbes

(B) J. S. Mill

(C) Locke

(D) Barker

Ans: (D)

 

10. Match List-I (Jurist) with List-II (Assumption) and select the correct answer using the codes given below the lists :

List – I

List – II

I. Acquinars

II. Pound

III. Kelsen

IV. Savigny

 (a) Jural postulates

(b) Spirit of people

(c) Ground norm

(d) Reason and will in law

Codes :

         I          II        III       IV

(A)  (b)        (d)        (c)        (a)

(B)  (d)        (b)        (c)        (a)

(C)  (b)        (d)        (a)        (c)

(D)  (d)        (b)        (a)        (c)

Ans: (A)

 

Pages: 1 2 3 4 5