Law Paper II – June 2010

UGC NET Previous Years Solved

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-june-2010

LAW Paper – II  June 2010

1.  Requirement of ‘reasonableness’ runs like a golden thread through the entire fabric of fundamental rights is held in

(A) Keshavananda Bharthi V. State of Kerala

(B) Indra Sawhney V. Union of India

(C) Vishaka V. State of Rajasthan

(D) Maneka Gandhi V. Union of India

Ans: (D)

 

2. ‘Right to life’ does not include ‘right to die’. It has been held in case of

(A) P. Rathinam V. Union of India

(B) Bandhua Mukti Morcha V. Union of India

(C) A.K. Gopalan V. State of Madras

(D) Gian Kaur V. State of Punjab

Ans: (D)

 

3. Fundamental Rights are

(A) Unrestricted Rights

(B) Absolute Rights

(C) Restricted Rights

(D) None of the above

Ans: (C)

 

4. Right against ‘Double Jeopardy’ is guaranteed under

(A) Article 21

(B) Article 20(1)

(C) Article 20(2)

(D) Article 22(1)

Ans: (C)

 

5. Assertion (A) : An accused person cannot be compelled to give his thumb impression, except for comparison.

Reason (R) : It amounts to self incrimination.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (D)

 

6. Which of the following writ can be issued against the usurpation of Public Office ?

(A) Writ of Mandamus

(B) Writ of Certiorari

(C) Writ of Quo warranto

(D) Writ of Prohibition

Ans: (C)

 

7. Consider the following statements:

I.      Equitable ownership always pre-supposes the existence of a legal ownership.

II.    When property is given by A to B for the benefit of C, B becomes the legal owner and C the equitable owner.

III.   In many cases, equity recognizes ownership whereas law does not recognize ownership owing to some flaw or defect.

IV.    Contingent ownership is spes successionis

Codes :

(A) I, II and III are correct

(B) II and III are correct

(C) I and II are correct

(D) III and IV are correct

Ans: (A)

 

8. Assertion (A) : Ownership is not only a juridical concept but also a social concept and an instrument of social policy.

Reason (R) : The right of alienation is not a necessary incident of ownership.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

(C) (A) is true, but (R) is false.

(D) (A) is false, but (R) is true.

Ans: (B)

 

9. H.L.A. Hart is a

(A) Linguistic philosopher

(B) Realist philosopher

(C) Socialist philosopher

(D) Post-modernist philosopher

Ans: (D)

 

10. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below:

List – I

(Theories)

List – II

(Jurists)

I. The general will theory 

II. Justice as common good

III. Law as a means to achieve social ends

IV. Grundnorm theory

 1. Kelsen

2. Ihering

3. Rousseau

4. Finnis

Codes :

                 I          II        III        IV

(A)            2          4          1          3

(B)            2          3          4          1

(C)            3          2          1          4

(D)            3          4          2          1

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5