Law Paper II – Dec 2015

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-dec-2015

LAW Paper – II  Dec 2015

1.   Read Assertion (A) and Reason (R) and answer using the codes given below:

Assertion (A) : The preamble of the Constitution of India defines the ideal philosophy of Indian democracy and its key-concepts are laid down as Justice, Liberty, Equality and Fraternity.

Reason (R)  : A democracy to be real must be characterised by two features.

Codes:

(1)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(3)  (A) is true but (R) is false.

(4)  (A) is false but (R) is true.

Ans: (3)

 

2. Which of the following statements is wrong to issue Writ of Quo warranto?

(1)  The office in question should be a public office

(2)  The office should be held by an usurper without legal authority

(3)  The petition is barred by res-judicata

(4)  It is necessary for the petitioner to show that he himself a personal injury nor it is necessary to show that he is seeking redress of a personal grievance

Ans: (3)

 

3. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below the lists :

 List – I

 List – II

(a)  S.R. Chaudhuri vs. State of Punjab

(b)  Murali S. Deora vs. Union of India

(c)  Food Corporation of India vs. Bharatiya Khadya Nigam Karmachari Sangh

(d)  Javed vs. State of Haryana

(i)  Ban on smoking at public places

(ii)  Two extra increments to the existing employees on earning Higher Qualification

(iii)   Classification based on the number of children for elected post in Panchayat

(iv)  Non – number cannot be re-appointed as minister if he fails to get elected within six months.

 Codes :

          (a)     (b)        (c)        (d)

(1)    (iv)      (i)         (ii)        (iii)

(2)    (iv)      (ii)        (i)         (iii)

(3)     (ii)    (iii)        (i)         (iv)

(4)     (iii)     (ii)      (iv)         (i)

Ans: (1)

 

4. Which of the following statements are correct; use the codes and answer?

Freedom of press includes :

(a)  Right to print and publish news

(b)  Distribution of printed matter

(c)  Criticism of public affairs

(d)  Pre-censorship

Codes :

(1)  (a), (b), (c) and (d)

(2)  (a), (b) and (c)

(3)  (a), (c) and (d)

(4)  (b), (c) and (d)

Ans: (2)

 

5. During a Financial Emergency, the executive authority of the union exercises control over state finances through the following measures :

(a)  It can issue directions to states to observe certain cannons of financial propriety

(b)  It can ask the states to reserve their money bills for the consideration of the president

(c)  It can direct the states to reduce the salaries and allowances of all the persons serving in connection with the affairs  of the states, including the judges of the Supreme Court and High Courts.

Codes:

(1)  (a) and (b)

(2)  (a) and (c)

(3)  (b) and (c)

(4)  (a), (b) and (c)

Ans: (4)

 

6. Justice Pasayat held that ‘pardon obtained on the basis of manifest mistake or fraud can be rescinded or cancelled’ in the following case :

(1)  G. Krishta Goud vs. State of A.P.

(2)  Maru Ram vs. Union of India

(3)  Epuru Sudhakar vs. Govt. Of A.P.

(4)  Kehar Singh vs. Union of India 

Ans: (3)

 

7. Read Assertion (A) and Reason (R) and answer using the codes given below:

Assertion (A) : The administrative control over the Subordinate Judiciary in the State lies with the Governor.

Reason (R) :  The High Court has a power of Superintendence over all courts and tribunals throughout the territory in relation to which it exercises jurisdiction, except military tribunals.

Codes:

(1)  Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

(2)  Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

(3)  (A) is true but (R) is false.

(4)  (A) is false but (R) is true.

Ans: (4)

 

8. Who has described Jurisprudence as “The lawyer’s extraversion. It is lawyer’s examination of the precepts, ideals, and techniques of the law in the light derived from present knowledge in disciplines other than the law” ?

(1)  Paton

(2)  Holland

(3)  Austin

(4)  Julius Stone

Ans: (4)

 

9. Who may be regarded as the leading contemporary representative of British Positivism?

(1)  Holland

(2)  Salmond

(3)  Hart

(4)  Hohfeld

Ans: (3)

 

10. Match List – I with List – II and give the correct answer by using the codes given below :

List – I

List – II

(a)  Justice is realised only through good law

(b)  Moral value needs to be included in a definition of positive law

(c)  Natural law with a variable content

(d)  A sophisticated version of Natural Law has been put forward in the tradition of Aristotle and Aquinas

(i)  Jerome Hall

(ii)  John Finnis

(iii)  Morris

(iv)  Stammler

Codes :

              (a)        (b)         (c)        (d)

(1)        (ii)           (iv)          (i)         (iii)

(2)        (i)            (ii)           (iii)       (iv)

(3)       (iii)           (i)            (iv)       (ii)

(4)       (iv)          (iii)           (ii)        (i)

Ans: (1)

 

Pages: 1 2 3 4 5