Law Paper II – Dec 2013

UGC NET Previous Years Solved Papers

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-dec-2013

LAW Paper – II  Dec 2013

1.   Social, economic and political Justice is

(A) an idea enshrined in the Preamble to the Constitution of India

(B) guaranteed by Fundamental Rights in the Constitution of India

(C) a Directive Principle of State Policy taken into consideration while making enactments

(D) guaranteed to the people by the writs issued by the High Courts and Supreme Court

Ans: (A)

 

2. Without paying proper remuneration, labour taken from the prisoners is ‘forced labour’ and violation of

(A) Art. 20 of the Constitution of India

(B) Art. 21 of the Constitution of India

(C) Art. 22 of the Constitution of India

(D) Art. 23 of the Constitution of India

Ans: (D)

 

3. Art. 51A of the Constitution of India provides for the Fundamental Duties of

(A) Citizens of India

(B) Public Servants

(C) All those who run public and private sectors

(D) Prime Minister and his Council of Ministers

Ans: (A)

 

4. The appropriate writ issued by Supreme Court to quash the appointment of a person to a public office is

(A) Certiorari

(B) Mandamus

(C) Prohibition

(D) Quo-Warranto

Ans: (D)

 

5. The power of the President of India to issue an ordinance is a

(A) Legislative power

(B) Executive power

(C) Quasi-judicial power

(D) Judicial power

Ans: (A)

 

6. The jurisdiction of Supreme Court of India may be enlarged by

(A) The President of India

(B) The Parliament by resolution

(C) The Parliament by Law

(D) The President in consultation with the Chief Justice of India

Ans: (C)

 

7. At the first instance, the President can issue a proclamation of financial emergency for a period of

(A) Fifteen days

(B) Two months

(C) One month

(D) Six months

Ans: (B)

 

8. Legal Theory is based on

(A) a systematic study of positive laws

(B) purely logical and empirical study

(C) concepts like morality, justice and ethics

(D) total exclusion of customary practices, morality and social vagaries

Ans: (C)

 

9. Who separated jurisprudence from religion ?

(A) Kant

(B) Hugo Grotius

(C) Salmond

(D) Jethro Brown

Ans: (B)

 

10. Under how many categories the five theories of punishment can be divided ?

(A) 2

(B) 4

(C) 5

(D) 3

Ans: (D)

 

Pages: 1 2 3 4 5