Law Paper II – Dec 2009

UGC NET Previous Years Solved

ugc-net-previous-year-solved-papers-law-paper-ii-dec-2009

LAW Paper II – Dec 2009

1.  Consider the following Judgements of the Supreme Court which dealt with the appointment and transfer of Judges of the Supreme Court and High Courts :

(1)  S. P. Gupta Vs. Union of India

(2)  Sankal Chand Vs. Union of India

(3)  President’s Special Reference No. 1

(4)  Supreme Court Advocate on Record Association Vs. Union of India

Which one of the following is correct chronological order in which the above judgements were delivered?

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 3 4

(C) 2 1 4 3

(D) 1 2 4 3

Ans: (B)

 

2.  Which one of the following is the correct statement ?

“Full faith and credit” clause of the Constitution does not apply to

(A) Public records

(B) Judicial proceedings

(C) Acts of Corporations

(D) Public acts

Ans: (C)

 

3. In which of the following case the Supreme Court held that allowing medical examination of a woman to prove her virginity, amounts to violation of her right to privacy, guaranteed under Article 21 of the Constitution ?

(A) Surjeet Singh Thind Vs. Kanwaljit Kaur

(B) Phillipa Anne Vs. State of Tamilnadu State

(C) Hameeda Sarfaraj Vs. M. S. Kashekar

(D) Kavita Vs. State of Maharashtra

Ans: (A)

 

4. By which Constitutional Amendment, Article 21-A providing for right to education was inserted in the Constitution of India ?

(A) The Constitution [Eighty Third Amendment] Act

(B) The Constitution [Eighty Sixth Amendment] Act

(C) The Constitution [Ninetieth Amendment] Act

(D) The Constitution [Ninety Second Amendment] Act

Ans: (A)

 

5. Joint-session of the Parliament was summoned by the President of India to pass

(A) Dowry Prohibition Act

(B) Banking Service Commission Act

(C) POTA

(D) All the above Act

Ans: (D)

 

6. Justice Verma’s Committee Report relates to

(A) Effectuation of Fundamental Duties

(B) Duty to vote in Election

(C) Freedom of Religion

(D) National Judicial Commission

Ans: (A)

 

7. By which Constitutional Amendment, Article 51-A(K) which provides for the eleventh duty of a citizen was added ?

(A) The Constitution [Ninety-Third Amendment] Act

(B) The Constitution [Ninety-First Amendment] Act

(C) The Constitution [Eighty Sixth Amendment] Act

(D) The Constitution [Eighty Fourth Amendment] Act

Ans: (C)

 

8. Who submitted the Report of the “National Commission to Review the working of the Constitution” ?

(A) Justice B. P. Jeevan Reddy

(B) Justice A. S. Anand

(C) Justice R. S. Sarkaria

(D) Justice M. N. Venkatachalliah

Ans: (D)

 

9. Who has first coined the term ‘Legal theory’?

(A) Kelsen

(B) W. Friedman

(C) Bentham

(D) Roscoe Pound

Ans: (A)

 

10. >Who propounded the ‘Utilitarian theory’?

(A) Kelsen

(B) Henry Maine

(C) Bentham

(D) Julius Stone

Ans: (C)

 

Pages: 1 2 3 4 5