ComputerSciencepaper II june-2011

UGC NET Previous Year Papers

Computer Science Paper II

June-2011

1.   Any integer composed of 3n identical digits divisible by

(A) 2n     

(B) 3n

(C) 5n    

(D) 7n

Ans: (B)

 

2. The circumferences of the two concentric disks are divided into 100 sections each. For the outer disk, 100 of the sections are painted red and 100 of the sections are painted blue. For the inner disk, the sections are painted red and blue in an arbitrary manner. It is possible to align the two disks so that

(A) 100 or more           

(B) 125 or more

(C) 150 or more           

(D) 175 or more

of the sections on the inner disks have their colours matched with the corresponding section on outer disk.

Ans: (A)

 

3. The proposition ~ p ˅ q is equivalent to

(A) p → q            

(B) q → p

(C) p ↔ q                       

(D) p ∨ q

Ans: (A)

 

4. The absorption law in Boolean algebra say that

(A) X + X = X

(B) X . X = X

(C) x + x . y = x

(D) None of the above

Ans: (C)

 

5. The number of 1’s present in the binary representation of

10 × 256 + 5 × 16 + 5 is

(A) 5                  

(B) 6

(C) 7                  

(D) 8

Ans: (B)

 

6. The hexadecimal number equivalent to (1762.46)8 is

(A) 3F2.89        

(B) 3F2.98

(C) 2F3.89        

(D) 2F3.98

Ans: (B)

 

 

 (A) A ⊕ B            

(B) A ʘ B

(C) ( A ⊕ B ) ʘ A   

(D) ( A ʘ B ) ⊕ A

Ans: (A)

 

8. A latch is constructed using two cross-coupled

(A) AND and OR gates          

(B) AND gates

(C) NAND and NOR gates    

(D) NAND gates

Ans: (D)

 

9. A multiplexer is a logic circuit that

(A) accepts one input and gives several output

(B) accepts many inputs and gives many output

(C) accepts many inputs and gives one output

(D) accepts one input and gives one output

Ans: (C)

 

10. 8-bit 1’s complement form of –77.25 is

(A) 01001101.0100

(B) 01001101.0010

(C) 10110010.1011

(D) 10110010.1101

Ans: (C)

 

Pages: 1 2 3 4 5