ComputerSciencepaper II june-2010

UGC NET Previous Year Papers

Computer Science Paper II

June-2010

1.   x1 is a clone of x” means x1 is identical to x in terms of the physical attributes namely, height, weight and complexion. Given, height, weight and complexion only form a complete set of attributes for an entity, cloning is an equivalence relation. What is your impression about this statement ?

(A) The statement is true

(B) The statement is false

(C) The truth value of the statement cannot be computed

(D) None of these

Ans: (A)

 

2. ‘R is a robot of M’ means R can perform some of the tasks that otherwise M would do and R is unable to do anything else. Which of the following is the most appropriate representation to model this situation ?

ugc-net-previous-year-papers-computer-science-paper-ii-june-2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans: (-)

 

3. “My Lafter Machin (MLM) recognizes the following strings :

(i) a

(ii) aba

(iii) abaabaaba

(iv) abaabaabaabaabaabaabaabaaba

Using this as an information, how would you compare the following regular expressions?

(i)    aba^3^{x}

(ii)   a.(baa)3^{x}-1. ba

(iii)   ab.(aab).^3^{x}  ^{-1} .a

(A) (ii) and (iii) are same, (i) is different.

(B) (ii) and (iii) are not same.

(C) (i), (ii) and (iii) are different.

(D) (i), (ii) and (iii) are same.

Ans: (D)

 

4.   S1 : I teach algorithms and maths.

S2 : My professor teaches maths, electronics and computer science.

S3 : I have a student of maths.

S4 : Algorithm is a part of computer science.

S5 : Maths students know computer science.

What would be the chromatic number of a graph, vertices of which are the actors/entities that are involved in the sentences S1 to S5 and edges-to represent the associations/relationships amongst the entities/actors as expressed in the sentences S1 to S5 above?

(A) 2      

(B) 3

(C) 4      

(D) None of these

Ans: (-)

 

5. For your ATM debit card, you have a 4-decimal-digit personal secret code. In the absence of any clue, a brute-force attack takes time-‘t’ to crack the code on an ATM terminal. Therefore ‘t’ is the secure-time for a customer to report in case the card is misplaced. Your Bank has decided to facilitate an increased secure-time. Out of the following, which option should provide the largest rise in the value of ‘t’ ?

(A) Instead of 4-decimal-digits, maintain the personal secret code in 4-hexadecimal-digits.

(B) Instead of 4-decimal digits, maintain a 5-decimal-digit personal secret code.

(C) Reduce the processing speed of the ATM terminals to the half of their current speed.

(D) None of the above provides any improvement.

Ans: (B)

 

6. The logic expression for the output of the circuit shown in the figure is

 

 

 

       

 

Ans: (C)

 

7. Advantage of synchronous sequential circuits over asynchronous ones is

(A) faster operation

(B) ease of avoiding problems due to hazard

(C) lower hardware requirement

(D) better noise immunity

Ans: (A)

 

8. What is the transitive voltage for the voltage input of a CMOS operating from 10V supply?

(A) 1V   

(B) 2V

(C) 5V   

(D) 10 V

Ans: (C)

 

9. What is decimal equivalent of BCD 11011.1100 ?

(A) 22.0            

(B) 22.2

(C) 20.2                        

(D) 21.2

Ans: (B)

 

10. The function represented by the kmap given below is

 

 

 

 

 

 

 

 

Ans: (-)

 

Pages: 1 2 3 4 5