ComputerSciencePaperIIDec2009

UGC NET Previous Year Papers

Computer Science Paper II

December 2009

1.   If she is my friend and you are her friend, then we are friends. Given this, the friend relationship in this context is ……………

(i) commutative           

(ii) transitive

(iii) implicative             

(iv) equivalence

(A) (i) and (ii)                           

(B) (iii)

(C) (i), (ii), (iii) and (iv)            

(D) None of these

Ans: (D)

 

2. Circle has …………….

(A) No vertices                        

(B) Only 1 vertex

(C) ∞ vertices               

(D) None of these

Ans: (A)

 

3. If in an error detection and correction code a message M : “You are good students” is stored as M’ : Youare areyou aregood goodare goodstudents studentsgood. What is the space required to store M’ in general ? (assume that ‘n’ is the length of M)

(A) 2n    

(B) 3n

(C) 4n   

(D) less than 4n

Ans: (D)

 

4. P : “Program is a step by step execution of the instructions”. Given P, which of the following is true?

(A) Program is a subset of an instruction set.

(B) Program is a sequence of a subset of an instruction set.

(C) Program is a partially ordered set of an instruction set.

(D) All of the above

Ans: (B)

 

5. In a MIU puzzle, either of the letters M, I or U could go as a start symbol. Production rules are given below :

R1 : U → IU

R2 : M.x → M.x.x where ·.· is string concatenation operator. Given this, which of the following holds for:

(i) MIUIUIUIUIU                       

(ii) MIUIUIUIUIUIUIUIU

(A) Either (i) or (ii) but not both of these are valid words.

(B) Both (i) and (ii) are valid words and they take identical number of transformations for the production.

(C) Both (i) and (ii) are valid words but they involve different number of transformations in the production.

(D) None of these

Ans: (C)

 

6. The simplified form of the Boolean expression (X+Y+XY)(X+Z) is

(A) X + Y + ZX + Y      

(B) XY – YZ

(C) X + YZ                    

(D) XZ + Y

Ans: (C)

 

7. Identify the logic function performed by the circuit shown

 ugc-net-previous-year-papers-computer-science-paper-ii-dec-2009

(A) exclusive OR        

(B) exclusive NOR

(C) NAND                    

(D) NOR

Ans: (B)

 

8. The highest noise margin is offered by

(A) BICMOS     

(B) TTL

(C) ECL                        

(D) CMOS

Ans: (B)

 

9. The answer of the operation (10111)2*(1110)2 in hex equivalence is

(A) 150              

(B) 241

(C) 142            

(D) 101011110

Ans: (C)

 

10. How many 1’s are present in the binary representation of

3 × 512 + 7 × 64 + 5 × 8 + 3

(A) 8                  

(B) 9

(C) 10                

(D) 11

Ans: (B)

 

Pages: 1 2 3 4 5