ComputerSciencepaper III june-2012

UGC NET Previous Year Papers

COMPUTER SCIENCE AND APPLICATIONS

Paper III  – June-2012

1.    Consider the following pseudo code segment :

   K:=0

   for i1:= 1 to n

   for i2:= 1 to i1

    :

    :

    :

    for im:= 1 to im–1

     K:= K+1

The value of K after the execution of this code shall be

(A) C(n + m – 1, m)

(B) C(n – m + 1, m)

(C) C(n + m – 1, n)

(D) C(n – m + 1, n)

Ans: (A)

 

2. In Delta Rule for error minimization

(A) weights are adjusted w.r.to change in the output

(B) weights are adjusted w.r.to difference between desired output and actual output

(C) weights are adjusted w.r.to difference between input and output

(D) none of the above

Ans: (B)

 

3. The concept of pipelining is most effective in improving performance if the tasks being performed in different stages :

(A) require different amount of time

(B) require about the same amount of time

(C) require different amount of time with time difference between any two tasks being same

(D) require different amount with time difference between any two tasks being different

Ans: (B)

 

4. What is Granularity ?

(A) The size of database

(B) The size of data item

(C) The size of record

(D) The size of file

Ans: (B)

 

5. Suppose that a given application is run on a 64-processor machine and that 70 percent of the application can be parallelized. Then the expected performance improvement using Amdahl’s law is

(A) 4.22             

(B) 3.22

(C) 3.32            

(D) 3.52

Ans: (B)

 

6. If two fuzzy sets A and B are given with membership functions

μA(x) = {0.2, 0.4, 0.8, 0.5, 0.1}

μB(x) = {0.1, 0.3, 0.6, 0.3, 0.2}

Then the value of μ 

will be

 (A) {0.9, 0.7, 0.4, 0.8, 0.9}

(B) {0.2, 0.4, 0.8, 0.5, 0.2}

(C) {0.1, 0.3, 0.6, 0.3, 0.1}

(D) {0.7, 0.3, 0.4, 0.2, 0.7}

Ans: (Wrong question)

 

7. Match the following :

(i) OLAP

(ii) OLTP

(iii) Decision Tree

(iv) Neural Network

(a) Regression

(b) Data Warehouse

(c) RDBMS

(d) Classification

        (i)       (ii)        (iii)       (iv)

(A)   (b)       (c)         (a)        (d)

(B)    (b)      (c)         (d)        (a)

(C)    (c)       (b)        (a)        (d)

(D)    (c)       (b)        (d)        (a)

Ans: (B)

 

8. Which level of Abstraction describes what data are stored in the Database ?

(A) Physical level                   

(B) View level

(C) Abstraction level              

(D) Logical level

Ans: (D)

 

9. The problem that occurs when one transaction updates a database item and then the transaction fails for some reason is …………….

(A) Temporary Select Problem         

(B) Temporary Modify Problem

(C) Dirty Read Problem                     

(D) None

Ans: (C)

 

10. In an image compression system 16384 bits are used to represent 256 × 256 image with 256 gray levels. What is the compression ratio for this system ?

(A) 1                  

(B) 2

(C) 4                  

(D) 8

Ans: (Wrong question)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8