ComputerSciencepaper II june-2016 (28-8-2016)

UGC NET Previous Year Papers

COMPUTER SCIENCE AND APPLICATIONS

Paper II  – June-2016  (28-8-2016)

1.   The Boolean function [~ (~p ∧ q) ∧ ~(~p ∧~q)] ∨ (p ∧ r) is equal to the Boolean function:

(1) q

(2) p ∧ r

(3) p ∨ q

(4) p

Ans: (4)

 

2. Let us assume that you construct ordered tree to represent the compound proposition (~ (p∧q)) ↔ (~ p ∨ ~ q).

Then, the prefix expression and post-fix expression determined using this ordered tree are given as ____ and _____ respectively.

(1) ↔~∧pq∨ ~ ~ pq, pq∧~p~q~∨↔

(2) ↔~∧pq∨ ~ p~q, pq∧~p~q~∨↔

(3 ↔~∧pq∨ ~ ~ pq, pq∧~p~ ~q∨↔

(4) ↔~∧pq∨ ~ p~ q, pq∧~p~ ~q∨↔

Ans: (2)

 

3. Let A and B be sets in a finite universal set U. Given the following :

|A – B|, |A ⊕ B|, |A| + |B| and |A ∪ B|

Which of the following is in order of increasing size ?

(1) |A – B| < |A ⊕ B| < |A| + |B| < |A ∪ B|

(2) |A ⊕ B| < |A – B| < |A ∪ B| < |A| + |B|

(3) |A ⊕ B| < |A| + |B| < |A – B| < |A ∪ B|

(4) |A – B| < |A ⊕ B| < |A ∪ B| < |A| + |B|

Ans: (4)

 

4. What is the probability that a randomly selected bit string of length 10 is a palindrome?

(1) \frac{1}{64}

(2) \frac{1}{32}

(3) \frac{1}{8}

(4) \frac{1}{4}

Ans: (2)

 

5. Given the following graphs :

Which of the following is correct ?

(1) G1 contains Euler circuit and G2 does not contain Euler circuit.

(2) G1 does not contain Euler circuit and G2 contains Euler circuit.

(3) Both G1 and G2 do not contain Euler circuit.

(4) Both G1 and G2 contain Euler circuit.

Ans: (3)

 

6. The octal number 326.4 is equivalent to

(1) (214.2)10 and (D6.8)16

(2) (212.5)10 and (D6.8)16

(3) (214.5)10 and (D6.8)16

(4) (214.5)10 and (D6.4)16

Ans: (3)

 

7. Which of the following is the most efficient to perform arithmetic operations on the numbers?

(1) Sign-magnitude

(2) 1’s complement

(3) 2’s complement

(4) 9’s complement

Ans: (3)

 

8. The Karnaugh map for a Boolean function is given as

The simplified Boolean equation for the above Karnaugh Map is

(1) AB + CD +AB̅ + AD

(2) AB + AC + AD + BCD

(3) AB + AD + BC + ACD

(4) AB + AC + BC + BCD

Ans: (2)

 

9. Which of the following logic operations is performed by the following given combinational circuit ?

(1) EXCLUSIVE-OR

(2) EXCLUSIVE-NOR

(3) NAND

(4) NOR

Ans: (1)

 

10. Match the following :

List – I

List – II

a. Controlled Inverter 

b. Full adder

c. Half adder

d. Binary adder

 

i. a circuit that can add 3 bits

ii. a circuit that can add two binary numbers

iii. a circuit that transmits a binary word or its 1’s complement

iv. a logic circuit that adds 2 bits

 

Codes :

       a    b   c    d

(1)   iii   ii    iv    i

(2)   ii   iv    i     iii

(3)   iii  iv    i     ii

(4)   iii   i    iv    ii

 Ans: (4)

 

Pages: 1 2 3 4 5