ComputerSciencePaperIIIJune2016 (28-8-2016)

UGC-NET-Previous Year Solved Papers

Computer Science and Applications 

Paper-III June-2016-(28-8-2016)

1.   A ripple counter is a (n) :

(1) Synchronous Counter

(2)Asynchronous counter

(3) Parallel counter

(4) None of the above

Ans: (2)

 

2. 8085 microprocessor has ____ bit ALU.

(1) 32

(2) 16

(3) 8

(4) 4

Ans: (3)

 

3. The register that stores the bits required to mask the interrupts is ______.

(1) Status register

(2) Interrupt service register

(3) Interrupt mask register

(4) Interrupt request register

Ans: (3)

 

4. Which of the following in 8085 microprocessor performs

HL = HL + HL ?

(1) DAD D

(2) DAD H

(3) DAD B

(4) DAD SP

Ans: (2)

 

5. In ______ addressing mode, the operands are stored in the memory. The address of the corresponding memory location is given in a register which is specified in the instruction.

(1) Register direct

(2) Register indirect

(3) Base indexed

(4) Displacement

Ans: (2)

 

6. The output of the following combinational circuit is :

(1) X . Y

(2) X + Y

(3) X⊕Y

 

 

Ans: (4)

 

7. Which of the following statements is/are True regarding some advantages that an object-oriented DBMS (OODBMS) offers over a relational database ?

I.    An OODBMS avoids the “impedance mismatch” problem.

II.   An OODBMS avoids the “phantom” problem.

III. An OODBMS provides higher performance concurrency control than most relational databases.

IV.  An OODBMS provides faster access to individual data objects once they have been read from disk.

(1) II and III only

(2) I and IV only

(3) I, II, and III only

(4) I, III and IV only

Ans: (2)

 

8. The Global conceptual Schema in a distributed database contains information about global relations. The condition that all the data of the global relation must be mapped into the fragments, that is, it must not happen that a data item which belongs to a global relation does not belong to any fragment, is called :

(1) Disjointness condition

(2.) Completeness condition

(3) Reconstruction condition

(4) Aggregation condition

Ans: (2)

 

9. Suppose database table T1(P, R) currently has tuples {(10, 5), (15, 8), (25, 6)} and table T2 (A, C) currently has {(10, 6), (25, 3), (10, 5)}. Consider the following three relational algebra queries RA1, RA2 and RA3:

The number of tuples in the resulting table of RA1, RA2 and RA3 are given by :

(1) 2, 4, 2 respectively

(2) 2, 3, 2 respectively

(3) 3, 3, 1 respectively

(4) 3, 4, 1 respectively

Ans: (4)

 

10. Consider the table R with attributes A, B and C. The functional dependencies that hold on R are : A → B, C → AB. Which of the following statements is/are True?

I.   The decomposition of R into R1(C, A) and R2(A, B) is lossless.

II.  The decomposition of R into R1(A, B) and R2(B, C) is lossy.

(1) Only I

(2) Only II

(3) Both I and II

(4) Neither I nor II

Ans: (3)

 

Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8